Ειδήσεις με Διάρκεια Ελλάδα Ιστορία Κοινωνία

ΣΦΕΑ: Έτος αντιδικτατορικής αντίστασης το 2023 / πενήντα χρόνια από την κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Δ.Σ. του ‘Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974’, κατά τη συνεδρίασή του στις 3/3/2023, αποφάσισε να κηρύξει το 2023 ‘έτος αντιδικτατορικής αντίστασης’, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια:

– από τις καταλήψεις της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ τον Φλεβάρη / Μάρτη και τον Μάιο του 1973

– από τις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις την ίδια περίοδο στο ΑΠΘ, τα Γιάννενα και την Πάτρα.

– την ‘ανταρσία’ του αντιτορπιλικού ‘ΒΕΛΟΣ’

Εκεί όπου είχαν «σκάψει» οι αντιδικτατορικές οργανώσεις βλάστησε ένα ανατρεπτικό νεολαιίστικο κίνημα που ενσωμάτωνε τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας και εμπνεόταν από το διεθνές κίνημα αμφισβήτησης των νέων.

Ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν την πρώτη περίοδο του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος 1971-1973 και ‘γέννησαν’ τη δεύτερη περίοδο με αποκορύφωμα την εξέγερση του ΕΜΠολυτεχνείου και ‘τα άλλα Πολυτεχνεία’.

Φέτος συμπληρώνονται επίσης 60 χρόνια από την πολιτική δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου 1963, που ήταν βασικός κρίκος μιας μακριάς αλυσίδας συνωμοσιών και εγκλημάτων με κατάληξη την επιβολή της δικτατορίας στις 21/4/1967.

Η άρνηση να αντιμετωπίσει κανείς με ειλικρίνεια τη σκοτεινή πλευρά της δικής του ιστορίας, στο όνομα της «εθνικής συνοχής» και της «επούλωσης των πληγών», επιτείνουν τον ιστορικό αναλφαβητισμό ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Καθώς δίνει τη μάχη για το μέλλον, είναι υποχρεωμένη να «πατάει» στο έδαφος της ιστορικής αλήθειας και όχι σ’ αυτή που της σερβίρουν οι οπαδοί του ιστορικού αναθεωρητισμού καθώς και όλα τα ακροδεξιά μορφώματα που υποδαυλίζουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

Το Αντιτορπιλικό “Βέλος” στη Θεσσαλονίκη. Σύμβολο αντίστασης, ηρωισμού και δημοκρατίας – Συνέντευξη με τον Κυβερνήτη του

Αν «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», τότε οποιαδήποτε αναφορά στον Αντιδικτατορικό Αγώνα αποκτά νόημα στο βαθμό που αναδεικνύει την αντίσταση, την αγωνιστική-συνειδητή στάση ζωής, σε κινητήρια δύναμη της Ιστορίας.

Πενήντα χρόνια μετά, η φλόγα της αντίστασης, ο αγώνας για τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ. Παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις σπίλωσης του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και απαξίωσης της αιματοβαμμένης εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τους εχθρούς και απόντες των κοινωνικών αγώνων, οι αξίες αυτές παραμένουν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς νέους και νέες.

Με το πνεύμα αυτό, ο Σύνδεσμός μας καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις νεολαιίστικες οργανώσεις, να προχωρήσουμε στη συν-διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη χρονιά – ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αθήνα 13 -3 – 2023

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας