Κόσμος

Ιστορικά κέρδη για την Aramco / ανήλθαν σε 161 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2022!

Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 46,5% σε σύγκριση με το 2021, που τα κέρδη ήταν ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2020 κατέγραψε κέρδη 49 δισ. δολαρίων, όταν ο κόσμος βρισκόταν εν μέσω lockdown για την πανδημία του κορονοϊού και οι τιμές του πετρελαίου ήταν για λίγο αρνητικές

Τα τεράστια κέρδη της εταιρείας, γνωστής επισήμως ως Saudi Arabian Oil Co., προήλθαν από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τις συνακόλουθες δυτικές κυρώσεις που περιορίζουν την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μόσχας στις δυτικές αγορές.

Η Aramco προσβλέπει επίσης στην αύξηση της παραγωγής της για να επωφεληθεί από τη ζήτηση της αγοράς καθώς η Κίνα επανεισέρχεται στην παγκόσμια αγορά μετά την άρση των περιορισμών της για τον κορονοϊό. Αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για να πληρωθούν τα σχέδια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αναπτύξει φουτουριστικά αστικά τοπία για να απομακρύνει τη Σαουδική Αραβία από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, αυτά τα σχέδια έρχονται παρά τις αυξανόμενες διεθνείς ανησυχίες σχετικά με την καύση ορυκτών καυσίμων που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή. Εν τω μεταξύ, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν ήδη τείνει τις σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσιγκτον, καθώς και εκτοξεύσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως.

«Δεδομένου ότι αναμένουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν απαραίτητα για το άμεσο μέλλον, οι κίνδυνοι υποεπενδύσεων στον κλάδο μας είναι πραγματικοί — συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε υψηλότερες τιμές ενέργειας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco και Πρόεδρος Amin H. Nasser σε ανακοίνωση.

Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 46,5% σε σύγκριση με το 2021, που τα κέρδη ήταν ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2020 κατέγραψε κέρδη 49 δισ. δολαρίων, όταν ο κόσμος βρισκόταν εν μέσω lockdown για την πανδημία του κορονοϊού και οι τιμές του πετρελαίου ήταν για λίγο αρνητικές.

Η Aramco έθεσε την παραγωγή αργού της σε περίπου 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 και είπε ότι ελπίζει να φτάσει τα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2027.

Για να ενισχύσει αυτή την παραγωγή, σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 55 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε κεφαλαιουχικά έργα.

Η Aramco ανακοίνωσε επίσης μέρισμα 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, που θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο