Γράμματα & Τέχνες Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Ο Έρασμος και η Μελίνα Μποτέλλη τίμησαν τη Γυναίκα συγκινώντας με το “Δύο γυμνά άσπρα χέρια”

Μετά από πολλές παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα η Μελίνα Μποτέλλη έφερε τον θεατρικό – μουσικό της μονόλογο και στη Βέροια, καλεσμένη του “Έρασμου”, που πάντα με τις ποιοτικές εκδηλώσεις του τιμά τη Γυναίκα, στην Παγκόσμια Ημέρα της, αλλά και καθημερινά την προστατεύει  και της προσφέρει ανακούφιση, εφόσον το χρειάζεται, στη γεμάτη βία εποχή μας.

Σε μια γεμάτη πέρα για πέρα αίθουσα, στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης, δόθηκε η παράσταση, σε κείμενο,  σκηνοθεσία, φωτισμούς και ερμηνεία της  ίδιας της Μελίνας Μποτέλλη.

Το κείμενο, το “Δύο γυμνά άσπρα χέρια”, που αποτελεί ύμνο στη Γυναίκα, τη Μητρότητα και την Τέχνη της Μουσικής, αποτέλεσε για τη δημιουργό του μια φιλόδοξη σύλληψη , που θέλησε να την πραγματώσει μέσα από έναν αφηγηματικό  μαραθώνιο, διανθισμένο με μουσικές εικόνες μιας ποικιλόμορφης μουσικής προσέγγισης.

Ηθοποιός και φωνή ιδιαίτερη η Μελίνα Μποτέλλη, έχει δώσει πολλά μέχρι τώρα δείγματα της πολυτάλαντης προσωπικότητάς της, προσθέτοντας μία ακόμη ανησυχία της στο μέχρι τώρα πορτρέτο της, αυτήν της συγγραφής.

Το κείμενό της άγγιξε πολλές πτυχές της γυναικείας προσωπικότητας μέσα από το μονόλογο της πρωταγωνίστριας, της διακεκριμένης τραγουδίστριας της Όπερας, που ξεκινάει με όλες τις προδιαγραφές για μια πετυχημένη καριέρα, την κατακτά, αλλά χάνει για πολλά χρόνια της ζωής της τη μητρότητα, μέσα από σκληρά παιχνίδια της ζωής, και δικές βασανιστικές επιλογές, που την δικαιώνουν όμως τελικά ως άνθρωπο.

Αυτό το κείμενο, που αποτυπώνει βήμα το βήμα αυτήν την πορεία, – πορεία μακριά με πλήθος εικόνων, που ίσως χρειαζόταν κάποια οικονομία, χωρίς να θίγεται ο τελικός συγκινησιακός στόχος – ντύθηκε από την ηθοποιό Μποτέλλη με εναλλαγή φωνών γυναικείων και αντρικών και με κινήσεις ανάλογες, ζωντανεύοντας τα πρόσωπα. Στόχος καθόλου εύκολος, με πολύ λεπτές ισορροπίες, που σε κάθε στιγμή θα μπορούσαν να ανατραπούν.

Και η θεατρική αφήγηση ντύθηκε επιπρόσθετα με μουσική,  με μια Μποτέλλη που έχει εντυπωσιακές μουσικές δυνατότητες και μπορεί να περνά με την ίδια ευκολία από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη στον Μπιζέ και στην “Κάρμεν” του.

Με φόντο ένα βαθύ γαλάζιο, όπου ταξίδευε συμβολικά η φιγούρα ενός πιάνου, η Μελίνα Μποτέλλη κράτησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού που συγκινημένο την καταχειροκρότησε.

Η συγκίνηση έγινε μεγαλύτερη, όταν  απευθύνθηκε στο κοινό της μιλώντας για την τραγωδία των ημερών, (σε φόντο κόκκινο αυτήν τη φορά), που σφράγισε το Πανελλήνιο, με μεγαλύτερη πρωταγωνίστρια της τραγωδίας, τη μάνα, την κάθε μάνα που έχασε άδικα τα παιδιά της…

Συγκινημένος και ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων που μίλησε ανεβαίνοντας στο βήμα για την εκδήλωση και τη σημασία της, αλλά και η Πρόεδρος του “Έρασμου” Γεωργία Φωστηροπούλου, που ευχαρίστησε τη Μελίνα Μποτέλλη, χαρίζοντάς της και μια εικόνα της αιώνιας μάνας, της Παναγίας.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας