Ελλάδα Κοινωνία

Τραγωδία Τεμπών: Πένθος και οργή εν μέσω ταυτοποίησης των αδικοχαμένων επιβατών / μέχρι στιγμής 57 οι νεκροί – 56 οι αγνοούμενοι

Συνεχίζονται και αυτό το δύσκολο βράδυ οι έρευνες των συνεργείων της πυροσβεστικής στα συντρίμμια της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Οι προσπάθειες σήμερα επικεντρώθηκαν στο τρίτο βαγόνι, που μαζί με το πρώτο μετατράπηκαν σε μια άμορφη μάζα κάτω από το δεύτερο βαγόνι, μετά τη σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Ως αύριο το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας των συνεργείων της πυροσβεστικής ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Τύπου του Σώματος Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων μαζί με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ο Βαθρακογιάννης ανακοίνωσε πως είναι επισήμως 57 οι νεκροί της τραγωδίας στα Τέμπη τονίζοντας πως όλο το βράδυ θα συνεχιστεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού με τα δύο πρώτα βαγόνια (το πρώτο επιβατικό της δεύτερης θέσης και το βαγόνι-εστιατόριο) να έχουν ανασηκωθεί από γερανούς. Πρόσθεσε επίσης πως οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, για να επιταχυνθεί η επιχείρηση, η οποία παρουσιάζει μεγάλο βαθμό δυσκολίας καθώς μεγάλα κομμάτια του συρμού έχουν μεταβληθεί σε άμορφες μάζες λόγω της σφοδρής σύγκρουσης και πυρκαγιάς.

Ανακοινώθηκε επίσης πως παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, οι έξι εκ των οποίων σε ΜΕΘ. Μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων ενώ απόψε συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ανακοινώθηκε πως για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης από ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη.

Το μεσημέρι τα πρώτα πιστοποιητικά θανάτου

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έδωσε σήμερα το πρωί, μιλώντας την ΕΡΤ, η ιατροδικαστής Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία ανέφερε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω DNA αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 50 οικογένειες έχουν δώσει DNA και έχουν δηλώσει απώλεια οικείου προσώπου, ενώ αναμένεται και σήμερα να φτάσουν σοροί στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Όσο αφορά στους τραυματίες, από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν χθες εξιτήριο, ενώ 57 παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τρία άτομα, νεαρής ηλικίας όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των επιβατών του μοιραίου συρμού, ένα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και δύο στο Πανεπιστημιακό, φέρονται να είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, καθώς φέρουν σοβαρές κακώσεις και εκτεταμένα εγκαύματα.

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων – 56 αγνοούμενοι

Σε τουλάχιστον 57 ανέρχονται οι νεκροί από το δυστύχημα στα Τέμπη σύμφωνα με την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή. Η ιατροδικαστής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Realfm 97,8, δήλωσε ότι σήμερα, Πέμπτη, μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο άλλες 14 απανθρακωμένες σοροί, οι οποίες αυξάνουν τον αριθμό των θυμάτων σε 57. Η κ. Λεονταρή σημείωσε ότι οι σάκοι που περιέχουν μεμονωμένα ανθρώπινα μέλη, που ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί, ξεπερνούν τους δέκα.

Για 57 επιβεβαιωμένους νεκρούς μίλησε σε επίσημη ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, και η αστυνόμος β’, Κωνσταντία Δημογλίδου. Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, 48 άτομα παραμένουν για νοσηλεία.

Οι αγνοούμενοι, όπως είπε κ. Δημογλίδου, ανέρχονται, μέχρι στιγμής, σε 56. «Τονίζεται το μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς» όπως τονίστηκε.

Νωρίτερα, ο πύραρχος κ. Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, δήλωσε ότι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικεντρώνονται στο βαγόνι εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι, της δεύτερης θέσης. Από το συγκεκριμένο βαγόνι, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βαθρακογιάννης, ανασύρθηκαν σήμερα το πρωί, συνολικά, 7 απανθρακωμένες σοροί.

Εντωμεταξύ, συγγενείς και φίλοι που διανυκτέρευσαν σε δωμάτια ξενοδοχείων της Λάρισας που διατέθηκαν δωρεάν από τον Σύλλογο Ξενοδόχων του νομού, συνεχίζουν με μηνύματα και τραγικές εκκλήσεις να αναζητούν ακόμα αγνοούμενους ζητώντας πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους με τους οποίους έχασαν επαφή μετά τη στιγμή της σύγκρουσης.

Νέα εισαγγελική παραγγελία

Διερεύνηση σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων και ταχύτατη ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, παρήγγειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος στον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των στοιχείων, το συντομότερο δυνατόν.

«Η αυτοπρόσωπη και ενεργός  παρουσία σας στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, ασφαλώς και είναι απολύτως απαραίτητη. Τα στοιχεία  αυτά  επιβάλλεται να εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που, κατ’ αρχήν, οδηγούν στην απόδοση ευθυνών προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων και περιορισμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις και την ισχύουσα δικονομική τάξη» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο πήρε ο σταθμάρχης

Εντωμεταξύ ο σταθμάρχης της Λάρισας, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του, πήρε σήμερα από τον Ανακριτή προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο.

«Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος. Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος ευθυνών. Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών», δήλωσε ο συνήγορος του.

Υπενθυμίζεται ότι ο 60χρονος εργαζόμενος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, χωρίς αυτό να μειώνει σε τίποτα τις τραγικές ευθύνες κράτους και πολιτείας για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου που ξεδιπλώθηκαν χθες μέσα από δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών στους σιδηροδρόμους.

Σταθμάρχες με μπλοκάκι

Αντιδράσεις προκαλεί η αποκάλυψη ότι, την ημέρα της εθνικής σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ο ΟΣΕ προχώρησε στην πρόσληψη 73 σταθμαρχών με μπλοκάκι.

Ο ΟΣΕ, την Τετάρτη (01/03), ανήμερα της τραγωδίας, ανακοίνωσε 73 νέους σταθμάρχες για 6 μήνες, που θα αμείβοντα με «μπλοκάκι», με την σχετική απόφαση να αναρτάται στη «Διαύγεια».

banner-article

Ροη ειδήσεων