Αλεξάνδρεια Ελλάδα Τοπικά

Υπογραφές για τη διατήρηση και ανάδειξη του Κονακίου του Γιδά (Αλεξάνδρεια)

Το Κονάκι του Γιδά στην Αλεξάνδρεια είναι ένα από τα ελάχιστα ιστορικά κτίρια της περιοχής και από τα τελευταία υλικά τεκμήρια της πολιτισμικής και κοινωνικής ταυτότητας της περιοχής.
Υπήρξε το ιστορικό κέντρο του οικισμού από την ύστερη Οθωμανική περίοδο. Tο Δημαρχείο, το Ειρηνοδικείο και ο σημαντικότερος ναός της πόλης, αλλά και ολόκληρη η πόλη αναπτύχθηκαν γύρω του. Ταυτόχρονα συνδέει την Αλεξάνδρεια με ένα δίκτυο αντίστοιχων κτιρίων στον Δήμο Αλεξάνδρειας, αλλά και στις άλλες πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων.Παρόλα αυτά για δεκαετίες ήταν κρυμμένο πίσω από πυκνή βλάστηση και ξεχασμένο, χωρίς καμία συντήρηση ή προστασία.
Από το 2015 χάρη στις προσπάθειες της «Εστίας Ρουμλουκιωτών» και στη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων μπροστά από το κτίριο, όπως του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αλεξάνδρειας, από την Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας  το μνημείο έχει αρχίσει να αποκτά ξανά μια θέση στην πόλη.

Ωστόσο, η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι αρκετά κρίσιμη καθώς ήδη έχουν καταρρεύσει τμήματά του και η άμεση αποκατάστασή του κρίνεται απόλυτα αναγκαία. Διαφορετικά πολύ σύντομα θα χαθεί το ιστορικό κέντρο της Αλεξάνδρειας και ένα από τα ελάχιστα μνημεία της περιοχής.

Υποστηρίζουμε τη διάσωση του Κονακιού με την κατάλληλη αποκατάστασή του, ώστε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην πόλη της Αλεξάνδρειας, για να αποτελέσει πυρήνας τοπόσημο στο δημόσιο χώρο της πόλης και παράδειγμα ανάμεσα στα αντίστοιχα κτίρια στην ελληνική ύπαιθρο και πέρα από αυτή.

Δημοσιεύτηκε 30 Ιανουαρίου 2023
 Υπογράφετε ΕΔΩ
banner-article

Ροη ειδήσεων