Θεάματα Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Οι“Da Capo”, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Βέροιας, σε μια ιδιαίτερη μουσική μεταφορά στη δεκαετία του ’60

“Da Capo”. Παίρνοντας τη μουσική… από την αρχή! / Μια ξεχωριστή συναυλία με το μουσικό σχήμα “Da Capo”, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, με αφορμή την υποδοχή του νέου έτους, υπό τους νοσταλγικούς τόνους των ηχοχρωμάτων της δεκαετίας του 60’ σε οργανικές εκτελέσεις.

Υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου, επί σειρά ετών μαέστρου της φιλαρμονικής του Δήμου Βέροιας, Αντώνη Βιγκάτο και με τους ταλαντούχους εκτελεστές πνευστών και όχι μόνο οργάνων, μιας ιδιαίτερης, για τα δεδομένα της επαρχίας, Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής, οι “Da Capo” κατάφεραν με απόλυτη επιτυχία και αξιοπιστία να μεταφέρουν το κοινό, μέσα από το μοναδικό τρόπο μιας μυσταγωγικής… «τηλεμεταφοράς» των συνειρμών, στην ατμόσφαιρα μιας μακρινής εποχής που ωστόσο τα ακούσματά της, έχουν σφραγίσει γενιές με τους εμβληματικούς ήχους – σημαίες κινημάτων και συναισθημάτων ανάμεσα στο φλερτ, τον έρωτα και την επανάσταση, στο ευρωπαϊκό αλλά και το υπερατλαντικό πεντάγραμμο της οικουμενικής ροκ, τζαζ και μπλουζ μουσικής.

Ένας ήχος εποχής, δηλωτικός, ως «σήμα κατατεθέν», ειδικά μέσα από μια μπάντα κυρίως πνευστών οργάνων, όπως των «Da Capo», που προσδίδει αυθεντικά τα χρώματα της αφροαμερικανικής παράδοσης, βρήκε, καθώς φάνηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην αίθουσα της βιβλιοθήκης, δεκάδες μικρούς και μεγάλους, παλιούς και νέους θαυμαστές της ποιοτικής σφραγίδας, που επικυρώνει τη μουσική πορεία του Αντώνη Βιγκάτο στο σύνολό της.

Ο ίδιος είπε, χαιρετίζοντας το κοινό, ότι η συναυλία θέλει να δώσει έναν δροσερό τόνο στην υποδοχή του νέου έτους, με το χαρακτήρα της αντάμωσης, μετά από την αναγκαστική αποχή σχεδόν 2,5 ετών, λόγω των υποχρεωτικών εγκλεισμών της καραντίνας!

Λίγα λόγια για τους “Da capo

Το μουσικό σχήμα “Da capo” (ο όρος ανήκει στη μουσική σημειολογία και σημαίνει από την αρχή) απαρτίζουν οι μουσικοί:  Αναστασία Διαλεκτοπούλου (flute), Στέργιος Μπουρντένας (clarinetto), Δημήτρης Κωστόπουλος: (clarinetto), Άννα Παπανίδου (Sax-Alto), Λυδία Τσιούχα (Sax-Alto), Δημήτρης Τσιγιάννης (trumpet), Έλενα Βιγκάτο (trumpet), Φωτεινή-Ελένη Καλφοπούλου (Sax-Tenore), Αντώνης Βιγκάτο (horn in F), Μανώλης Τσικερδάνος (trombone), Παναγιώτης Τσιγιάννης (trombone), Σταύρος Ευθυμιάδης (baritone), Γιώργος Αθανασιάδης (bass guitar), Γιάννης Παπανίδης  (drums).

«Η Πρώτη τους εμφάνιση ήταν στον ετήσιο χορό της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Βέροιας στην ΕΛΗΑ στις 17 Φεβρουαρίου 1995 με μια ώρα σύγχρονης μουσικής. Δύο εβδομάδες αργότερα επένδυσαν με Τζαζ μουσική την θεατρική παράσταση “Πίσω από την κλειδαρότρυπα” παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και αργότερα έλαβαν μέρος στην 3η συνάντηση μουσικών συναυλιών συγκροτημάτων και χορωδιών στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των Ημαθιώτικων 1995 έδωσε αρκετές συναυλίες ροκ μουσικής στους πεζόδρομους της πόλης. Στις 28 Δεκεμβρίου 1996 εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Κοζάνης με τραγούδια δεκαετίας 60 – 70. Η ορχήστρα έχει δώσει αρκετές παραστάσεις όχι μόνο στην πόλη της Βέροιας αλλά και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.»

Ακούστηκαν τα κομμάτια:

PUTTIN’ON THE RITZ : IRVING BERLIN

CABARET : J.KANDER

SUMMERTIME STOMP: GEORGE GERSHWIN

SWING,SWANG,SWUNG

MACK THE KNIFE: KURT WEILL

DIXIELAND BLUES: J.MENZ

PETER’S GUNN: HENRY MANCINI

HIT THE ROAD JACK: RAY CHARLES

AUTUMN LEAVES:JONNY MERCER

THE BLUES FACTORY:JACOB DE HAAN

STAND BY ME:BEN E. KING

SEALED WITH A KISS:BRIAN HYLAND

SOMETHIN’ STUPID:CARSON PARKS

IL MONDO:JIMMY FONTANA

SWEET……PAST : A MEDLEY OF SONGS

……………………….

Φωτογραφίες: faretra.info

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας