Οικονομία Περιβάλλον Τοπικά

“Το Βέρμιο και το νέο ΕΣΕΚ / πλήρης η καταστροφή χλωρίδας και πανίδας” / γράφει ο Στέργιος Μποζίνης

 Με πρόσφατες χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για το νεο ΕΣΕΚ  (Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας & Κλίματος), διαβάσαμε ότι παρότι οι ΑΠΕ θα αναπτυχθούν στο μέγιστο και θα φθάσουν σε δεκάδες χιλιαδες MW το 2030, αυτό δε θα γίνει ισομερώς. Γίνεται παραδεκτό ότι τα τεράστια αιολικά πάρκα έχουν εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητα των Ελληνικών βουνών και ο στόχος τους… περιορίζεται στις 7100 MW για το 2030, ενώ ήδη υπάρχουν διάσπαρτα 5000 MW. Δηλαδή μέχρι το 2030 θα εγκατασταθούν άλλα 2100 MW.
Στο Βέρμιο ήδη έχουν μπει δεκάδες ανεμογεννήτριες ισχύος 83 MW. Θέλουν να εγκαταστήσουν άλλες 70 συνολικής ισχύος 315 MW., ύψους άνω των 200μ!!! Και έπονται άλλα 800 MW! Mη αφήνοντας ούτε μια κορφή ελεύθερη! Πλήρης καταστροφή της χλωρίδας κ της πανίδας με διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων. Μέσα ή δίπλα και σε περιοχές natura. Με το ελάχιστο αιολικό δυναμικό από όλα τα βουνά της χώρας!
Είναι πράγματι παράδεισος το Βέρμιο.
Έχει όμως ένα ελάττωμα! Είναι πολύ κοντά στα δίκτυα της ΔΕΗ! Με δύο χιονοδρομικά το Βέρμιο, με άπειρο φυσικό πλούτο, παρθένα δάση με τα περισσότερα ίσως νερά, έχει μπει στο στόχο της άναρχης εξάπλωσης των ΑΠΕ, χωρίς να έχει ακολουθηθεί κάποιος επιστημονικός χωροταξικός σχεδιασμός, που ακόμη αναμένουμε να γίνει. Οι ανεμογεννήτριες των 83 MW έχουν ήδη καλύψει το αναλογούν ποσοστό ανά δήμο στη χώρα.
Όταν στη Γερμανία, Δανία κ.α απλά δεν έχουν βουνά κ κανένας δεν τολμά να βάλει ΑΠΕ στις Βαυαρικές κλπ Άλπεις.
Δε μπορεί η συνεχής επίκληση της κλιματικής αλλαγής ή κρίσης να απειλεί τη φύση μας. Με ανεπανόρθωτες επεμβάσεις κ βλάβες. Με αντίθετα εντελώς αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται προσδοκούμε.
Μπορούμε με φωτοβολταϊκά στις στέγες να καλύψουμε τις ανάγκες των νοικοκυριών. Και όχι μόνο . Με γεωθερμία κλπ. Δίνοντας πρώτα έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας παντού.
Δε μπορεί να βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα, στο βωμό του κέρδους κ μόνο και της γενικόλογης κλιματικής αλλαγής, καταστρέφοντας ένα παρθένο βουνό μας, για να σώσουμε… υποτίθεται τα νησιά Γκαλαπάγκος και τις Βαυαρικές Άλπεις!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

banner-article

Ροη ειδήσεων