Ελλάδα Σκίτσα

Στο σφυρί τα Γλυπτά του… Όσμπορν

«Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επίσης ανέφερε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.

«Θα επιστέψουν τα Γλυπτά του Όσμπορν στον τόπο αναπαύσεως τους;» αναρωτιέται ο Βρετανός σκιτσογράφος Άντι Ντέιβι απεικονίζοντας την όλη διαδικασία σαν μια δημοπράτηση του Βρετανικού Μουσείου.

«Πηγαίνουν… πηγαίνουν στον τύπο εκεί πίσω που λέει ότι του ανήκουν!»

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας