Ελλάδα Κόσμος

Τροχαίο με Έλληνες στην Ρουμανία: Βίντεο-ντοκουμέντο με το λεωφορείο να αλλάζει λωρίδα την τελευταία στιγμή

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με Έλληνες στην Ρουμανία, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό μέσο «Digi 24» της Ρουμανίας καταγράφεται η πορεία του λεωφορείου λίγα δευτερόλεπτα πριν συμβεί η μοιραία σύγκρουση.

Όπως καταγράφει κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο που κινούνταν ακριβώς πίσω από το μοιραίο λεωφορείο στο Βουκουρέστι, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το δυστύχημα, ο οδηγός του λεωφορείου άλλαξε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λωρίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στη κολώνα που έμελλε να κόψει το νήμα της ζωής σε έναν 53χρονο Λαρισαίο.

Μάλιστα ο Ρουμάνος δημοσιογράφος, όπως αναφέρει το Onlarissa, στο παρακάτω απόσπασμα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ, υποστηρίζει πως ο οδηγός δεν λαμβάνει υπόψη τη σήμανση και πορεύεται προς τη διάβαση, αιτίαση που ενισχύει τα όσα έχουν από χθες δημοσιευθεί, πως ενδεχομένως να μπερδεύτηκε από τις υποδείξεις του συστήματος πλοήγησης.

Έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος

Εν τω μεταξύ, οι ρουμανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους για τα αίτια της εκδρομικής εξόρμησης των Ελλήνων που μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Ερευνάται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε σύγχυση λόγω του συστήματος GPS και ο οδηγός να ακολούθησε λάθος διαδρομή, ενώ σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ ο οδηγός υποβλήθηκε σε τεστ για αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών ουσιών που βγήκαν αρνητικά. Υπάρχουν αναφορές ότι φέρεται να πήγαινε με μεγάλη ταχύτητα λίγο πριν από τη σύγκρουση.

Μιλώντας στους αστυνομικούς για το πώς έγινε το δυστύχημα, ο οδηγός, σε κατάσταση σοκ, φέρεται να δήλωσε ότι ακολουθούσε τις οδηγίες για τη διαδρομή που έκανε μέσω google maps και δεν πρόλαβε να σταματήσει όταν είδε την πινακίδα.

Πάρε ανάσα

Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ακόμη βίντεο ντοκουμέντο με τις στιγμές πανικού που ακολούθησαν το τροχαίο δυστύχημα.

Στο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας να βοηθάει τους επιβάτες που έχουν καταπλακωθεί από τη μπάρα, ενώ ακούγεται να λέει σε κάποιο σημείο «πάρε ανάσα» σε έναν από τους τραυματίες. Αρκετοί είχαν εγκλωβιστεί στο πάνω μέρος του λεωφορείου όπως δείχνει το υλικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Στο τροχαίο ένας 53χρονος άνδρας από τη Λάρισα έχασε τη ζωή του, ενώ η σύζυγός του, ακόμα μια γυναίκα και ένας άνδρας νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι.

«Με το που πήραμε τη στροφή ξαφνικά νιώθω ένα μπαμ κάτι να με πλακώνει, νιώθω ένα βάρος στην πλάτη μου, είχε σφηνωθεί το κεφάλι μου μπροστά στο κάθισμα. Άρχισα να φωνάζω δε μπορώ να αναπνεύσω…» είπε μία νεαρή επιβάτης μιλώντας στον Alpha. «Ήταν σαν μακελειό. Να βλέπεις παντού αίματα, να κλαίει ο κόσμος, να μην ξέρει ο κόσμος τι γίνεται…» σημείωσε η γυναίκα.

Τι απαντά ο ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου

Την ίδια ώρα απαντήσεις επιχειρεί να δώσει ο ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου που οργάνωσε την εκδρομή στην Ρουμανία.

Ο Γιάννης Μπατζιόλας δήλωσε πως το ταξίδι προς τη Ρουμανία ήταν προγραμματισμένο να έχει 2 οδηγούς, ωστόσο ο ένας δήλωσε κώλυμα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει, με τον ένα μόνο να αναλαμβάνει να φτάσει μέχρι το Βουκουρέστι και έτσι να οδηγεί για πολλές ώρες.

Μιλώντας στο onlarissa.gr, ο κ. Μπατζιόλας υποστήριξε πως το λεωφορείο κινήθηκε από Βόλο έως Θεσσαλονίκη με άλλον οδηγό και με άλλο συνέχισε για το Βουκουρέστι.

«Το δρομολόγιο, εξήγησε, είχε προγραμματιστεί κανονικά με δύο οδηγούς γιατί είναι 16 ώρες. Ο δεύτερος οδηγός μία ώρα πριν την αναχώρηση του ταξιδιού λόγω γαστρεντερίτιδας δηλώνει κώλυμα και δε μπορεί να ξεκινήσει. Τότε αντικαταστάθηκε με άλλο οδηγό που πήγε το λεωφορείο μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη παρέλαβε το λεωφορείο ο οδηγός που πήγε στο Βουκουρέστι. Ήτανε μόνος του και γενικά δεν έτρεχε καθόλου, έχω μιλήσει με πελάτες, πήγαινε σε όλη τη διαδρομή πολύ προσεκτικά. Οπότε σίγουρα δεν έφταιγε η ταχύτητα για το συμβάν που έγινε. Περιμένουμε κι εμείς τους ειδικούς για τα αίτια της τραγωδίας για να μπορούμε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα».

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εξέφρασε επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 53χρονου Λαρισαίου που σκοτώθηκε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δε μας έχει ξανασυμβεί… Το αντιμετωπίζουμε με όση ψυχραιμία μπορούμε γιατί έχουμε άλλους 45 επιβάτες».

Σε ότι αφορά την επιστροφή όσων είναι καλά στην υγεία τους, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί κατά τον κ. Μπατζιόλα μέχρι τη Δευτέρα των Χριστουγέννων. Απόψε ωστόσο, αναμένονται να επιστρέψουν στη Λάρισα οι συμμετέχοντες στην εκδρομή.

«Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν επιστρέψει σχεδόν όλοι. Περιμένουμε την εξέλιξη δύο σοβαρών τραυματιών. Μαθαίνω ευχάριστα νέα ότι μία κυρία έχει αποσωληνωθεί. Ευχόμαστε περαστικά στους τραυματίες, ταχεία ανάρρωση, να επιστρέψουν γρήγορα στις οικογένειές τους» είπε χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ, η 30χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά αποσωληνώθηκε και βγήκε από το τεχνητό κώμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Γραμματέας Επικοινωνίας της ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, Ελένη Κωστούλα, δήλωσε ότι η ασθενής που ήταν χθες σε τεχνητό κώμα αποσωληνώθηκε και πλέον έχει τις αισθήσεις της, ενώ είπε ακόμα: «Οι 16 επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους αναχωρούν σήμερα το πρωί αεροπορικώς για την Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσουν και δύο ακόμα το απόγευμα. Οι υπόλοιποι είναι συνοδοί των ασθενών που νοσηλεύονται».

Μάλιστα, η ασθενής επικοινώνησε με την πρέσβειρα.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα κάποιοι από τους επιβάτες

Την ίδια ώρα, επιστρέφουν στην Ελλάδα κάποιοι από τους επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εννέα επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους επέστρεψαν ήδη αεροπορικώς στην Ελλάδα με πτήση Βουκουρέστι-Αθήνα στις 10:45, ενώ ακόμη εννέα θα επιστρέψουν αργότερα εντός της ημέρας.

Συνολικά μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας αναμένεται να έχουν επαναπατρισθεί 18 άτομα.

Από τους υπόλοιπους, 16 άνθρωποι παραμένουν σε νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε ξενοδοχεία του Βουκουρεστίου, στην πλειοψηφία τους συγγενείς των τραυματιών.

Από το τραγικό δυστύχημα έχασε τη ζωή του ένας 53χρονος από τη Λάρισα, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τρεις από τους 24 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι δεν φέρουν σοβαρά τραύματα.

Στο μοιραίο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 48 Έλληνες, μαζί με τον οδηγό.

Όπως αναφέρθηκε από το τουριστικό γραφείο της Λάρισας που διοργάνωσε τη χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο Βουκουρέστι, έξι άτομα επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο από τον Βόλο, 24 από τη Λάρισα και 17 από τη Θεσσαλονίκη.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας