Κόσμος

«Πολιτική» καταδίκη του καταγγέλλει ο Ιμάμογλου – Στους δρόμους οι οπαδοί του

Απευθυνόμενος σε πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του, που συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο και φώναζαν συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη», ο Εκρέμ Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης και ίσως ο πιο σημαντικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι «μια σύνοψη των συνθηκών» που επικρατούν στην Τουρκία: «Είναι η πιο σταθερή έκφραση του γεγονότος ότι το δικαστικό σώμα έχει μετατραπεί σε όργανο τιμωρίας των αντιφρονούντων. Είναι απόδειξη ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν στόχο να φέρουν δικαιοσύνη και δημοκρατία στη χώρα».

Ο Ιμάμογλου θα ασκήσει έφεση, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Κεμάλ Πολάτ. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Οι νομικοί σύμβουλοί του ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από «στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων», όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του. Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, «η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση», εξήγησε ο Πολάτ.

Ο Ιμάμογλου δήλωνε πάντα ότι «έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη» και κατήγγειλε ως «πολιτική» την υπόθεση.

Ο δήμαρχος, ηλικίας 52 ετών, προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκε και πάλι νικητής.

Μετά την ομιλία του έξω από το δημαρχείο, ο Ιμάμογλου μετέβη στο στάδιο Sinan Erdem για να υποστηρίξει την Αναντολού Εφές που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ. Εκεί οι θεατές τον υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα.

Ο δήμαρχος είναι μεταξύ των ελάχιστων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση και με πληθωρισμό που επισήμως κυμαίνεται γύρω στο 85%. Πολλοί παρατηρητές ωστόσο εκτιμούν ότι ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα προτιμούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο σήμερα, επέσπευσε την επιστροφή του στην Τουρκία. Προτού να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο κατήγγειλε, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, τη «διεφθαρμένη δικαιοσύνη» και τη «σφαγή του νόμου».

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θεωρείται ότι θα κριθεί από την ικανότητα του CHP και των άλλων κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν και το AKP, που κυβερνούν την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

Σε μία τελευταία εξέλιξη, αύριο στην Κωνσταντινούπολη, συναντώνται εκτάκτως στις τέσσερις το απόγευμα, οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, Ακσενέρ, Καραμολάογλου, Μπαμπατζάν, Νταβούτογλου και Ουισάλ. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Ιμάμογλου κάλεσε τους πολίτες στην περιοχή Σαράτσανε, όπου βρίσκεται το δημαρχείο της Πόλης και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση: «Το έθνος υπερασπίζεται τη θέλησή του με τους ηγέτες του… Σας προσκαλώ σε ενότητα και αλληλεγγύη».

Ουάσινγκτον καλεί Άγκυρα για σεβασμό θεμελιωδών ελευθεριών

Το γραφείο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα:

«Σήμερα, είμαι βαθιά ταραγμένος και απογοητευμένος, καθώς ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκιση με βάση «προσβλητικούς νόμους» που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρει μεταξύ άλλων, δήλωση από το γραφείο του Αμερικανού προέδρου και συνεχίζει:

«Αυτή η άδικη τιμωρία είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τον νόμο. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις συνεχιζόμενες διώξεις και την παρατεταμένη κράτηση ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία. Η ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι αποτελούν το θεμέλιο μιας υγιούς δημοκρατίας».

Συνεχίζουμε να καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να φέρει την υπόθεση σε ταχεία και δίκαιη επίλυση».

►Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι η τελευταία σε μια σειρά πληγμάτων κατά σημαντικών προσωπικοτήτων του CHP, του κύριου αντιπάλου του Ερντογάν στις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν σε έξι μήνες.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Κανάν Καφταντσίογλου, επικεφαλής του παραρτήματος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, αποκλείστηκε από την πολιτική και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή, με την κατηγορία ότι προσέβαλε τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τον Ερντογάν με tweets όπου τον κατηγορούσαν ως κλέφτη.

Τον Ιανουάριο, δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει εάν θα απαγορεύσει τη λειτουργία του Κουρδικού  Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP).

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας