Βέροια Εκδηλώσεις

Συνεδριάζει έκτακτα (δια περιφοράς) το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας / Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018 και τροποποιήθηκε από τα άρθρα 177 και 184 του ν.4635/2019 και της υπ’ αριθ. 375/2-6-2022 εγκυκλίου του Υπ. Εσωτερικών σας καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει την Τετάρτη 30-11-2022 από 9:00-10:00, η οποία θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αποστολή ηλεκτρονικού εγγράφου από τους δημοτικούς συμβούλους για τη δήλωση πρόθεσης ψήφου και τυχόν απόψεών τους επί του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης), με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης το εξής:

ΘΕΜΑ   Έγκριση ή μη εξουσιοδότησης Δημάρχου για την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης κατά του Αντισημιτισμού στη Σύνοδο Δημάρχων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα

 

Η Συνεδρίαση είναι κατεπείγουσα διότι η Σύνοδος Δημάρχων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στην Αθήνα

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                       ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θέμα: Έγκριση εξουσιοδότησης Δημάρχου Βέροιας για την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης των Δημάρχων στη Σύνοδο Κορυφής κατά του Αντισημιτισμού, υπό την προεδρία του Δήμαρχου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Κίνημα Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού (CAM), Κέντρο Εβραϊκής Επιρροής (CJI) και Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής (JFNA)

Ο Δήμαρχος Βέροιας θα μετακινηθεί στις 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα με σκοπό τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού. Η Σύνοδος θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του Δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, σε συνεργασία με το Κίνημα Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού (CAM), Κέντρο Εβραϊκής Επιρροής (CJI) και Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής (JFNA). Η έναρξη των διήμερων εργασιών της Συνόδου, με τη συμμετοχή 50 πόλεων του κόσμου, θα πραγματοποιηθεί από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σακελλαροπούλου Κατερίνα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Πικραμμένο Παναγιώτη, τον Δήμαρχο Αθηναίων, Μπακογιάννη Κώστα, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), Eric Adams, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κινήματος Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού, Sacha Roytman, τον Πρόεδρο του Κέντρου Εβραϊκής Επιρροής, Robert Singer και τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Μεταξύ των Δημάρχων από την Ελλάδα που θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής κατά του Αντισημιτισμού, είναι οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Κέρκυρας και Καβάλας και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κύπρου.

Οι διήμερες εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν την 1η Δεκεμβρίου με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται εκφράσει τη γνώμη του για το επισυναπτόμενο σχέδιο της Κοινής Διακήρυξης.

Σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ.1 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α΄ 87/7.6.2010): «Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του».

Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο:

Να εγκρίνει ή μη την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Βέροιας για την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης των Δημάρχων στη Σύνοδο κατά του Αντισημιτισμού.

 

 Κοινή Διακήρυξη Συνόδου Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού στην Αθήνα, Ελλάδα

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Αυτή η ιστορική συγκέντρωση αποτελεί σύμβολο ελπίδας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον, εν μέσω ενός ανησυχητικού κύματος αντισημιτικού φανατισμού που σαρώνει τον κόσμο.

Λυπούμαστε για τη σημερινή αναζωπύρωση αυτής της πανάρχαιας κοινωνικής μάστιγας. Σε πάρα πολλές πόλεις μέσα στον κόσμο, ο αντισημιτισμός είναι διαδεδομένος σε όλη τη δημόσια ζωή, με τη μορφή σωματικής βίας, λεκτικής παρενόχλησης, πολιτικού εξτρεμισμού και στοχευμένου βανδαλισμού.

Ως δημοτικοί άρχοντες, έχουμε μια μοναδική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τον αντισημιτισμό σε τοπικό επίπεδο, στη βάση του, όπου τα αποτελέσματά του γίνονται πιο έντονα αισθητά από τους Εβραίους συμπολίτες μας, και πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση απέναντι σε όλες τις σύγχρονες και κλασικές μορφές του εβραϊκού μίσους που επαναλαμβάνονται.

Ήρθαμε από πολύ μακριά αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, στην Ελλάδα, για να μοιραστούμε καινοτόμες ιδέες και βέλτιστες πρακτικές στη βάση επιδίωξης ενός κοινού στόχου – την τελική εξάλειψη του θρησκευτικού μίσους και της προκατάληψης από τις κοινότητες.

Ως εκ τούτου, καθώς αυτή η σύνοδος κορυφής πλησιάζει στο τέλος της, εμείς, ως εταίροι σε αυτό το κρίσιμο εγχείρημα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, με την προσέγγιση προσανατολισμένη στις πόλεις, μέσω της συνεργασίας στα παρακάτω πεδία:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του κοινού, ιδιαίτερα των μελλοντικών γενεών, σχετικά με την προέλευση και τις επιπτώσεις του αντισημιτισμού, το Ολοκαύτωμα και την εβραϊκή κληρονομιά.

Η προκατάληψη τροφοδοτείται από την άγνοια και η γνώση και η εξοικείωση είναι τα κλειδιά για να οικοδομήσουμε περισσότερες συνεκτικές κοινωνίες.

ΑΥΞΗΣΗ της ευαισθητοποίησης για την τοπική επιβολή του νόμου απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες των Εβραίων, παρέχοντας σε αυτούς τους φορείς τους πόρους που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία της Εβραϊκής ζωής και περιουσίας.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ του αντισημιτισμού όπου κι αν εμφανίζεται, ανεξάρτητα από το κίνητρο ή την ιδεολογία του δράστη.

Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε τη χρήση της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) Ορισμός Εργασίας εναντίον του αντισημιτισμού—και των 11 συνοδευτικών του παραδειγμάτων για μεροληπτικές συμπεριφορές που στοχεύουν τον εβραϊκό λαό—ως οδηγό και εκπαιδευτικό εργαλείο οριοθέτησης του σύγχρονου αντισημιτισμού.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ των διαθρησκειακών σχέσεων μέσω ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγών μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων στις πόλεις μας, για να καλλιεργήσουμε συνθήκες διαθρησκευτικής αλληλεγγύης και αρμονίας.

banner-article

Ροη ειδήσεων