Βέροια Πολιτισμός

Νίνα Μαρία Πασχαλίδου “Femicidio” – για την προβολή του ντοκιμαντέρ στη Βέροια / γράφει η Ελένη Αναγνώστου

Μ’ αφορμή την αυριανή προβολή στη Βέροια του Ντοκιμαντέρ “Femicidio”, αναδημοσιεύουμε κείμενο της Ελένης Αναγνώστου, που γράφτηκε για παλαιότερη προβολή του στη Βέροια επίσης.
far

Η Νίνα Μαρία Πασχαλιδου είναι γέννημα – θρέμα της Βέροιας.  Μετά από εξαιρετικές σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του πλανήτη, δημιουργεί Ντοκιμαντέρ.

Ντοκιμαντέρ που διακρίνονται για την Αμεσότητα του μηνύματος που θέλουν να φέρουν στο προσκήνιο και μέσα από μια ιδιαίτερα ανθρώπινη προσέγγιση.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο το απόγευμα, με πρόσκληση του «Εράσμου» και του Κέντρο συμβουλευτικής γυναικών του Δήμου Βέροιας, στο φιλόξενο χώρο της γκαλερί Παπατζίκου, Προβλήθηκε η ταινία -γροθιά στο στομάχι, με τον τίτλο Femicidio, Γυναικοκτονία δηλαδή στην Ιταλική γλώσσα. Η διάρκεια της 70 λεπτά.

Δεν θα τολμήσω να κάνω περίληψη ή περιγραφή Γιατί φοβάμαι πως θα το αδικήσω. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι πρέπει να τη δούμε . Κάθε παιδί στην εφηβεία, κάθε γονιός , κάθε εκπαιδευτικός, κάθε πολίτης που προβληματίζεται για την επιδημική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας και πιο συγκεκριμένα Γυναικοκτονίας.

Θα μείνω όμως στη χαμηλόφωνη και για αυτό το λόγο βαθιά συγκίνηση της δημιουργού που Πρώτη φορά παρουσίασε τη δουλειά της στην γενέθλια πόλη, πλαισιωμένη από γυναίκες της οικογένειας της , καθώς και από οικογενειακούς φίλους και το κοινό που, χωρίς ανάσα, παρακολούθησε την ταινία της.

Κρατώ μέσα μου τη χαρά για τη συνάντηση με τη συνομήλικη και γνώριμη από τα παιδικά μου χρόνια Νινα- Μαρία, που με σοβαρότητα και βαθύ ανθρωπισμό δημιουργεί και αφυπνίζει.

Ελένη Αναγνώστου

banner-article

Ροη ειδήσεων