Άρθρα Κόσμος

Ετοιμος για χερσαία εισβολή ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε κλιμάκωση των πολεμικών του κινήσεων προς τους Κούρδους της Συρίας, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν και αφήνοντας αιχμές και προς ΗΠΑ και προς Ρωσία.

Βομβαρδίζοντας ανοίγει η όρεξη… Αυτό τουλάχιστον φαίνεται πως ισχύει για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε χτες και πάλι έτοιμος για μια ακόμη «χερσαία επιχείρηση» στη Συρία, λίγες ώρες μετά τις φονικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία και το ιρακινό Κουρδιστάν.

«Δεν υπάρχει θέμα η επιχείρηση αυτή να περιοριστεί αποκλειστικά σε μια αεροπορική επιχείρηση», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, όπου είχε παρευρεθεί στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. «Στην πραγματικότητα, όπως και σε αυτήν την περίπτωση, λέμε πάντα, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Οι ενέργειες για την ασφάλεια της Τουρκίας δεν χρειάζονται άδεια από κανέναν», δήλωσε ο «σουλτάνος». «Κάναμε ό,τι χρειαζόταν από αέρος. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και μετά από αυτό»…

Το «ζουμί» των δηλώσεων Ερντογάν ήταν βέβαια αλλού: «Δεν έχουμε συζητήσει το θέμα της διεξαγωγής της επιχείρησης ούτε με τον σεβαστό πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, ούτε με τον σεβαστό κ. Πούτιν. Τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ότι είμαστε σε θέση να διεξάγουμε τέτοιες επιχειρήσεις, όπως λέμε ανά πάσα στιγμή». Ειδικά για τις ΗΠΑ και τη στρατιωτική στήριξη που παρέχουν στους Κούρδους, ο Ερντογάν είπε ότι τον λυπεί που ενώ είναι μαζί στο ΝΑΤΟ, η Αμερική έχει στείλει «όπλα στη ζώνη του τρόμου στη Συρία», όπως τη χαρακτήρισε.

«Είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ, είμαστε δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Εφόσον μια τέτοια απειλή μάς έρχεται από τον Νότο, μας βάζετε σε μπελάδες παρέχοντας αυτή την υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Φυσικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά τα προβλήματα. Όταν χρειαστεί, θα πρέπει να τους δώσουμε την απαραίτητη απάντηση».

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν όμως επικριτικός και με τη Ρωσία, θυμίζοντας τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Πούτιν το 2019. «Είχαν την ευθύνη να καθαρίσουν τους τρομοκράτες στην περιοχή. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας […], η Μόσχα δεν εκπλήρωσε και αρνείται να εκπληρώσει το καθήκον της… Έτσι, χτυπήσαμε και εξαλείψαμε 12 φωλιές τρομοκρατών στο Κομπάνι. Και γενικά χτυπήθηκαν 45 θέσεις τρομοκρατών σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ και 44 θέσεις τρομοκρατών σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων στη Συρία».

Να σημειωθεί πως χθες το απόγευμα τουρκικά μαχητικά, που απογειώθηκαν από το Ντιγιάρμπακιρ, έπληξαν και πάλι κουρδικές θέσεις στη βόρεια Συρία απέναντι από την Γκαζιάντεπ, έπειτα από επιθέσεις αντιποίνων με 5 ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι Κούρδοι εναντίον στόχων μέσα στην Τουρκία και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 3 Τούρκοι πολίτες και να τραυματιστούν ένας στρατιώτης και επτά αστυνομικοί.

Ο απολογισμός

Ποιο ήταν όμως το πραγματικό αποτέλεσμα της πολυσυζητημένης τουρκικής επιχείρησης; Οπως είδαμε, ο Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είπαν ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 στόχοι σε Συρία και Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, αποθηκών, σπηλιών, σηράγγων και αποθηκών πυρομαχικών. Η Τουρκία δικαιολόγησε τις πράξεις της επικαλούμενη μάλιστα το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και το δικαίωμα της «νόμιμης αυτοάμυνας» απέναντι στους «τρομοκράτες» του YPG και του ΡΚΚ, που δήθεν σχεδίασαν και εκτέλεσαν την τυφλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μόνο στη Συρία τουλάχιστον 38 άνθρωποι, οι περισσότεροι Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους απ’ αυτά τα πλήγματα στις επαρχίες της Ράκα και της Χάσακα (βορειοανατολική Συρία) καθώς και του Χαλεπιού (βόρεια) και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν. Ενώ όμως υποτίθεται ότι στόχος των Τούρκων ήταν οι «τρομοκράτες», στην πραγματικότητα όπως μαθαίνουμε, τα «πλήγματα ακριβείας» ισοπέδωσαν μεταξύ άλλων έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κοντά στην αλ-Μαλικίγια, βυθίζοντας ολόκληρη την περιοχή στο σκοτάδι. Εκπρόσωπος του κουρδο-αραβικού συνασπισμού SDF κατήγγειλε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί έπληξαν ακόμη ένα νοσοκομείο και αρκετά σιλό αποθήκευσης σιτηρών, αλλά και έναν πύργο ραδιοτηλεόρασης έξω από το Κομπάνι. Επίσης βομβαρδίστηκε καταυλισμός στην περιοχή Σάχμπα, στα βόρεια του Χαλεπιού, όπου διαμένουν κυρίως εκτοπισμένοι κάτοικοι του Αφρίν, της συριακής επαρχίας που η Τουρκία κατέχει παράνομα από το 2018, μετά τη στρατιωτική εισβολή με τη θρασύτατη ονομασία «Κλάδος Ελαίας».

Τι κάνει όμως η Δύση και ιδιαίτερα οι δήθεν «προστάτες» και σύμμαχοι των Κούρδων, οι Αμερικανοί, για να σταματήσουν τον σουλτάνο; Αυτό που έκαναν πάντα – δηλαδή τίποτε… Χθες κηδεύτηκαν στην αλ-Μαλικίγια έντεκα άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στις επιδρομές εναντίον του ηλεκτρικού σταθμού, οι σοροί των οποίων ήταν καλυμμένες με την κόκκινη-κίτρινη-πράσινη κουρδική σημαία. Τους συνόδευσαν χιλιάδες πολίτες που φώναζαν «Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν». Αλλά το μόνο δυτικό μέσο που κάλυψε την τελετή ήταν το Γαλλικό πρακτορείο, ενώ τα υπόλοιπα ΜΜΕ έκαναν τον… Αμερικάνο!

Η δήθεν «κατακραυγή» πέραν του Ατλαντικού περιορίστηκε σε μερικά «τιτιβίσματα» Δημοκρατικών, κυρίως, βουλευτών και γερουσιαστών στο twitter. Συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να διαμαρτυρηθεί εντόνως, ενώ ο βουλευτής των Δημοκρατικών Φρανκ Παλόνε τόνισε από τη δική του πλευρά ότι η επίθεση δείχνει ξανά γιατί δεν πρέπει να ενισχυθεί η τουρκική αεροπορία: «Ο Ερντογάν έπληξε πολιτικές υποδομές, όπως ένα νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν ακόμη λόγο που εργάζομαι ώστε να εμποδίσω την πώληση αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία…» και αυτό ήταν όλο!

Εκκωφαντική είναι ως τώρα η σιωπή και από τη Μόσχα, που αν ήθελε θα μπορούσε να καταρρίψει με την «ομπρέλα» της αρκετά από τα επιτιθέμενα τουρκικά αεροσκάφη και drones, αλλά προφανώς δεν το έπραξε. Παρομοίως «χλιαρή» και η συμπεριφορά του Βερολίνου, που εξέφρασε την ανησυχία του για τις μαζικές επιθέσεις και κάλεσε την Άγκυρα να δρα «με αναλογικότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», αλλά κατόπιν επανέλαβε τη συμπαράστασή της προς την Τουρκία ως θύμα της τρομοκρατίας (!) και υπενθύμισε πως το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και στην Ευρώπη, λες και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει την τουρκική βαρβαρότητα…

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας