Κόσμος

Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις στην Πολωνία / Μόσχα: σκόπιμη προβοκάτσια η ρίψη των πυραύλων

Σύμφωνα με το πολωνικό ραδιοσταθμό ΖΕΤ ολοκληρώθηκε απόψε λίγο πριν τις 23.00 (ώρα Ελλάδας) η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Πολωνίας με αφορμή το θάνατο δύο ατόμων κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, έπειτα από ρίψη πυραύλων που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη πως προήλθαν από την Ρωσία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ δήλωσε πως αποφασίστηκε η εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε ανάλογη περίπτωση. Αποφασίστηκε επίσης η ετοιμότητα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων και άλλων υπηρεσιών του πολωνικού στρατού.

Προηγήθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας Γιάτζεκ Σιεβέρα και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τι δήλωσε ο Μενέντες

Θέση στο θέμα πήρε αργότερα απόψε και ο επικεφαλής της επιτροπής Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντες που δήλωσε ότι εάν η Ρωσία «σκόπιμα» χτύπησε το πολωνικό έδαφος τότε θα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ που ζητά από τις άλλες χώρες-μέλη να συμβάλουν με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που χτυπηθεί μία χώρα μέλος.

«Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις συνθήκες του συμβάντος. Είναι προφανώς ένα πολύ σημαντικό ζήτημα να τις κατανοήσουμε: Ήταν λάθος, ήταν υπερπτήση, ή ήταν σκόπιμο; Ελπίζω πως δεν ήταν σκόπιμο» δήλωσε ο Μενέντες.

Και κατέληξε προσθέτοντας:

«Ελπίζω οι Ρώσοι να απολογηθούν γρήγορα για την απώλεια ζωής και να πουν πως δεν ήταν σκόπιμο. Προφανώς, εάν ήταν σκόπιμο, τότε αυτό μπορεί να επιφέρει όλων των ειδών τις συνέπειες. Και σίγουρα μεγαλώνει τη σύγκρουση και φέρνει το ζήτημα του άρθρου 5».

Η Μόσχα θεωρεί πως πρόκειται για σκόπιμη προβοκάτσια με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας  σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς πολωνικών και διεθνών ΜΜΕ σχετικά με τη φερόμενη ρίψη ρωσικών πυραύλων στην Πολωνία διέψευσε ότι ευθύνεται για τα χτυπήματα και διαψεύδει πως οι πύραυλοι είναι ρωσικοί.

Ανέφερε ειδικότερα πως οι πληροφορίες και δηλώσεις των πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση «ρωσικών» πυραύλων στην περιοχή του Ψεβοντούβ  είναι σκόπιμη προβοκάτσια για να κλιμακωθεί η κατάσταση.

Ξεκαθαρίζει πως δεν έγιναν χτυπήματα κατά στόχων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας από τη Ρωσία.

Τονίζει πως οι φωτογραφίες θραυσμάτων που δημοσιεύτηκαν βιαστικά από πολωνικά ΜΜΕ δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά μέσα πυρός.

Δεν επιβεβαιώνει ούτε το Πεντάγωνο

Επιφυλάξεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας είχε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ που δήλωσε σε δημοσιογράφους:
«Μπορώ να σας πω πως δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αναφορές και ερευνούμε το θέμα περαιτέρω».

Κληθείς ωστόσο από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ που επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών και ο οποίος ισχυριζόταν πως ήταν ρωσικοί οι πύραυλοι που έπεσαν στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας επέμεινε πως το Πεντάγωνο «δεν διαθέτει πληροφορίες για να επιβεβαιώσει τέτοιες αναφορές».

Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί πυραύλων από τη Ρωσία στην Πολωνία συνοδεύονταν με φωτογραφίες όπως οι παρακάτω:

Με πληροφορίες από  

banner-article

Ροη ειδήσεων