Άρθρα Κόσμος

Φταίνε οι Κούρδοι, οι ΗΠΑ και η… Ελλάδα

 –
Μαινόμενος Ερντογάν μετά το μακελειό στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, απειλεί ξανά με εισβολή στη Σύρια.

Ως εφαλτήριο για την αναθέρμανση των ντε φάκτο «παγωμένων» εδώ και μήνες σχεδίων της για μια νέα εισβολή κατά των Κούρδων στη βόρεια Σύρια αξιοποίησε χθες η τουρκική κυβέρνηση την τρομοκρατική επίθεση της Κυριακής στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με τους έξι νεκρούς και τους δεκάδες βαριά τραυματίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας κατηγορούν πλέον ανοιχτά για το μακελειό όχι μόνο το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και την πολιτοφυλακή YPG, αλλά και τις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό την Ελλάδα. Και έσπευσαν, μάλιστα, να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ως φυσική αυτουργό μια 23χρονη γυναίκα από τη Συρία, την Αχλάμ Αλμπασίρ, που φέρεται να μετέφερε και να πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του Πέραν. Η νεαρή γυναίκα, που φέρει εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού, υποτίθεται πως έχει ήδη ομολογήσει την ενοχή της και τη σχέση της με το PKK. Ομως τα πειστήρια που παρουσιάζει η τουρκική κυβέρνηση για να στηρίξει τις βαρύτατες κατηγορίες της είναι μάλλον ισχνά.

Σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα της τουρκικής πλευράς, όπως το παρουσίασε χθες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, η 23χρονη Σύρια φέρεται να είπε στη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες, μπήκε στην Τουρκία από την κατεχόμενη συριακή πόλη Αφρίν στη Βόρεια Συρία, ακολουθώντας εντολές από τους «χειριστές» της στο Κομπάνι, όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται το αρχηγείο του PKK και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Τουρκία επίσης χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Αφότου ενεργοποίησε, υποτίθεται, τον εκρηκτικό μηχανισμό, η κοπέλα πήρε ταξί κοντά στην πλατεία Ταξίμ, αλλά ταυτοποιήθηκε μετά από έλεγχο σε εκατοντάδες κάμερες ασφαλείας της λεωφόρου και τελικά συνελήφθη στην επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας στο προάστιο Κιουτσουκτσεκμετσέ. Μέσα στο διαμέρισμα ανακάλυψαν ένα σημαντικό ποσό σε ευρώ και χρυσά νομίσματα μέσα σε έναν σάκο, καθώς και ένα πιστόλι και σφαίρες.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε 21 διαφορετικές τοποθεσίες με τις οποίες διαπιστώθηκε ότι η 23χρονη είχε διασυνδέσεις. Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 46 άτομα για την επίθεση. Ο Σοϊλού υποστηρίζει μάλιστα ότι η αστυνομία διαθέτει ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ μελών του PKK με κάποιους να υποστηρίζουν ότι έπρεπε να την είχαν σκοτώσει προτού τη συλλάβει η αστυνομία.

Ωστόσο, το ίδιο το PKK διαψεύδει κάθε εμπλοκή του, ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. «Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους, και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν», υποστήριξε το PKK σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat.

«Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα […] Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει καταγγέλλοντας το προφανές, ότι δηλαδή η τουρκική κυβέρνηση έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Ο Σοϊλού πάντως το «χόντρυνε» κι άλλο, εμπλέκοντας στην υπόθεση τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο «αντ’ αυτού» του Ερντογάν –δεδομένου ότι ο «σουλτάνος» βρίσκεται στο Μπαλί– υπουργός Εσωτερικών απέρριψε χθες το συλλυπητήριο μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τους «τρομοκράτες» και τονίζοντας ότι τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ θυμίζουν τον «δολοφόνο που φτάνει από τους πρώτους στον τόπο του εγκλήματος»! Υποστήριξε ακόμη ότι ευτυχώς που πιάστηκαν γρήγορα οι βομβιστές, διότι αλλιώς σκόπευαν να διαφύγουν στην Ελλάδα!

Να σημειώσουμε εδώ πως από την τρομερή επίθεση σκοτώθηκαν έξι Τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα 9χρονο κορίτσι και ο πατέρας του και μια 15χρονη έφηβη και η μητέρα της. Από τους τραυματίες, δύο από τους πέντε που νοσηλεύονται στην εντατική βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 55 τραυματίες πήραν εξιτήριο.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων