Κοινωνία

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ αποχαιρετά τον Βασίλη Παπαζάχο

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ εκφράζει τη θλίψη του τεχνικού κόσμου για την απώλεια του Βασίλη Παπαζάχου, ενός εξέχοντος ανθρώπου και επιστήμονα, που μετά από πρότασή του Τμήματός μας το 1998, αποτέλεσε το πρώτο στην ιστορία επίτιμο μέλος του ΤΕΕ και το μοναδικό μέχρι σήμερα, από τον χώρο της σεισμολογίας.

Μέσα από την μακρά ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία του, ο Βασίλης Παπαζάχος, αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή της στενής συνεργασίας των σεισμολόγων και των μηχανικών, ιδιαίτερα μετά τη συγκυρία του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης το 1978.

Ο Βασίλης Παπαζάχος «έφυγε», αλλά αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη τον πλούτο της Γνώσης που συγκέντρωσε και μεταλαμπάδευσε στις επόμενες γενιές, αλλά και τη συνολική προσφορά του στην Ελλάδα. Με το έργο του συνέβαλε στην ασφαλέστερη συνύπαρξη των Ελλήνων με το φαινόμενο του σεισμού, στη διαχείριση των κατά περίπτωση καταστροφικών επιπτώσεων της εκδήλωσης του φαινομένου και τελικά στην φιλοσοφία και στην κωδικοποίηση των κανονισμών που διέπουν το βασικό αντικείμενο του τεχνικού κόσμου, δηλαδή τις κατασκευές.

banner-article

Ροη ειδήσεων