Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά

ΠΑΣΟΚ και Εθνικό Σύστημα Υγείας / Αφιέρωμα στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

Στον Πολυχώρο “Ελιά” της Βέροιας η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ημαθίας, με αφορμή τον περυσινό θάνατο της Φώφης Γεννηματά από καρκίνο του μαστού, αφιέρωσε στη μνήμη της την εκδήλωση “Το ΕΣΥ φέρει την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ”.

Τονίζοντας την  καινοτόμο για την εποχή του σημασία της ίδρυσης του ΕΣΥ, αλλά και προσθέτοντας πολλούς προβληματισμούς γύρω από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, οι εισηγητές της εκδήλωσης δεν παρέλειψαν  να επισημάνουν και τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού, εντάσσοντας την εκδήλωσή τους στη γενικότερη καμπάνια  που πραγματοποιείται τον μήνα Οκτώβριο.

Εισηγητές της εκδήλωσης ο Κούτρας Χρήστος, Ιατρός Παθολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας και ο Χατζηαθανασίου Τηλέμαχος, Ιατρός Χειρυργός, πρ. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας.

Παρόλο που ο χαρακτήρας της εκδήλωσης ήταν πολιτικός, τα θέματα Δημόσιας Υγείας που έθιξε ενδιαφέρουν το σύνολο του πληθυσμού, που διαπίστωσε από τη μια στα χρόνια του covid τι σημαίνει Δημόσια Υγεία, κι από την άλλη, πόσα προβλήματα υπάρχουν, καθώς οι χρόνιες ελλείψεις του ταλαιπωρούν τους ασθενείς που απευθύνονται στα νοσοκομεία.

Ο Χρήστος Κούτρας ως μείζον πρόβλημα της σημερινής Δημόσιας Υγείας, που χαρακτηρίζει και τα νοσοκομεία της Ημαθίας, έθεσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αδυναμία που πλήττει όλες τις κλινικές και ιδιαίτερα τις ΜΕΘ.

Το πρόβλημα δημιουργεί από τη φύση του ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες, καθώς άλλοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στην Ιδιωτική Υγεία και άλλοι όχι.

Με υποστελέχωση στον μαγνητικό τομογράφο της Βέροιας, ή στην παθολογική της Νάουσας, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται ενώ, αν οι ειδικευόμενοι γιατροί  ξεκινούσαν με νομοθεσία από τα νοσοκομεία της Επαρχίας, πολλά από τα προβλήματα θα αμβλύνονταν.

Παράλληλα τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στο Νοσοκομείο της Βέροιας και της Νάουσας, με αλληλοσυμπλήρωση των κλινικών τους, θα προσέδιδε άλλη δυναμική στο έργο τους.

Ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου θύμισε στο ακροατήριο τη διαφοροποίηση του Συστήματος Υγείας, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το ΕΣΥ, δίνοντας και το αριθμητικό παράδειγμα των 25 γιατρών στο νοσοκομείο της Βέροιας που έγιναν 125!

Δίνοντας την σημερινή εικόνα ενός συστήματος που φυλλορροεί, αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση του θεσμού των ΤΟΜΥ,  στην παρωδία του οικογενειακού γιατρού, αλλά και στην αποτυχία του Κράτους να κρατήσει εδώ τους γιατρούς του με τις ελάχιστες αμοιβές που προσφέρει, αναφέροντας τον εφιαλτικό αριθμό των 25.000 γιατρών που έφυγαν στο Εξωτερικό.

Μιλώντας για την πρόληψη, που υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, έδειξε πόσο απαραίτητη είναι όχι μόνο για τη ζωή αλλά και για την οικονομία, αφού οι θεραπείες του καρκίνου είναι εξαιρετικά κοστοβόρες.

Η προσωπικότητα της Φώφης Γεννηματά και ο θάνατός της ήταν η αφορμή για να  ξαναθυμίσει ο εισηγητής την απαραίτητη κοινή προσπάθεια όλων των φορέων για ενημέρωση, ώστε να υιοθετήσουν οι γυναίκες την πρόληψη.

Παράλληλα ήταν η ευκαιρία να ανατρέξουν οι εισηγητές στο όραμα του ΕΣΥ και στην τωρινή του κατάσταση με τις εμφανείς αδυναμίες, που χρήζουν αντιμετώπισης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………….

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας