Ελλάδα Περιβάλλον

Κρήτη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής εξαιτίας της κακοκαιρίας / συγκλονιστικά video

Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην Κρήτη απο την κακοκαιρία καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το νομό Ηρακλείου κυρίως την Αγία Πελαγία και τη Λυγαριά αφήνοντας πίσω τους έναν νεκρό και μια αγνοούμενη, με τις αρχές να μην κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι πολλά οχήματα έχουν παρασυρθεί από τα νερά χωρίς να είναι γνωστό εάν είχαν μέσα επιβάτες.

Η κακοκαιρία κινείται πλέον ανατολικά πλήττοντας το νομό Λασιθίου. Όπως έγινε γνωστό στον απεγκλωβισμό 8 τουριστών κι ενός φύλακα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας προχώρησε η πυροσβεστική υπηρεσία όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Μετά τις 17:00 αναμένονται δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της πυροσβεστικής για την κατάσταση στην Κρήτη.

Τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί απο κατοίκους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εικόνες μεγάλης κατάστροφής από την κακοκαιρία. Δρόμοι έχουν γεμίσει λάσπες, έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, αυτοκίνητα βρίσκονται ακόμη και μέσα στη θάλασσα. Περίπου 10 με 15 ΙΧ έχουν παρασυρθεί από τα νερά ενώ πάνω από 15 επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Οι εικόνες από την περιοχή είναι συγκλονιστικές.

Ένας νεκρός και μία αγνοούμενη από τα ορμητικά νερά της βροχής σε χωριό, δέκα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Χαοτική η κατάσταση με αυτοκίνητα στη θάλασσα, δρόμους που έγιναν ποτάμια, περιουσίες που πνίγηκαν στην λάσπη και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Συναγερμός στις αρχές για τα καιρικά φαινόμενα.

Ένας νεκρός ο τραγικός απολογισμός από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στο Ηράκλειο. Τα ορμητικά νερά της βροχής στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Πελαγία παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα στα θάλασσα με την πυροσβεστική να εντοπίζει έναν άντρα περίπου 50 ετών χωρίς τις αισθήσεις του. Ο άτυχος άνδρας εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημα του και παρασύρθηκε από χείμαρρο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, εντοπίστηκε από δύτες.

Σε αυτό το αυτοκίνητο το κόκκινο επέβαιναν ο νεκρός και η αγνοούμενη. ΕΦ.ΣΥΝ.

Σωστικά συνεργεία επιχειρούν στην περιοχή  ΕΦ.ΣΥΝ.

Τεράστιες οι ζημιές στο παραθαλάσσιο χωριό του Ηρακλείου.  ΕΦ.ΣΥΝ.

Στις αρχές έχει σημάνει συναγερμός. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλώβισαν σώα μια γυναίκα από όχημα που κατέληξε στην θάλασσα στην περιοχή Λυγαριά του Ηρακλείου Κρήτης και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχουν 9 περιπτώσεις αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί και για τα οποία γίνονται έρευνες. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για μία ακόμη γυναίκα που αγνοείται. Βρισκόταν στο Ι.Χ. του άνδρα που ανασύρθηκε νεκρός. Στις έρευνες για την αγνοούμενη συμμετέχουν 14 δύτες.

Περιορισμός μετακινήσεων

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενεργοποίησαν και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, έκανε κάλεσμα στους οδηγούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες ενώ από το Δήμο Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν το Παγκρήτιο Στάδιο, το Κλειστό στα «Δύο Αοράκια» και δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αποκομιδή απορριμμάτων.

Επίσης η ΕΜΑΚ κάνει προσπάθειες για να δεθούν και να ρυμουλκηθούν τα οχήματα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Η αστυνομία έχει διακόψει την κίνηση οχημάτων προς το παραλιακό τμήμα της Αγίας Πελαγίας, ενώ όλοι οι αστυνομικοί του ΑΤ Μαλεβιζίου κλήθηκαν εκτάκτως στις θέσεις τους.

Μήνυμα από το 112 εστάλη από την Πολιτική Προστασία το μεσημέρι του Σαββάτου στους κατοίκους του Λασιθίου, προκειμένου να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Τεράστια προβλήματα

Σε Αγία Πελαγία και Λυγαριά, οι εικόνες που καταγράφονται είναι εικόνες καταστροφής, με αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί και δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ισχυρής νεροποντής που μετέτρεψε σε λίμνες, ακόμη και κεντρικά σημεία του Ηρακλείου. Σε δεκάδες δρόμους της πόλης του Ηρακλείου επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο ενώ έκλεισε προσωρινά και η παραλιακή λεωφόρος. Κατολισθήσεις και δυσκολίες στη μετακίνηση των οχημάτωνπαρατηρήθηκαν στο Βόρειο Οδικό ‘Αξονα.

Προβλήματα και στη Σητεία

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο καταγράφονται στη Σητεία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της ισχυρής βροχόπτωσης.

Σε αρκετά σημεία τόσο στην πόλη, όσο και περιφερειακά, έχει προκληθεί συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία.

Οι επόμενες ώρες

Σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Κρήτη και τις επόμενες ώρες επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Ήδη μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr σε Ασή Γωνιά Χανίων και Ηράκλειο (ανατολικά) έχουν καταγράψει 97 και 72 χιλιοστά βροχής, αντιστοίχως. Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νησιού ενώ εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αργά το βράδυ.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου αναφέρει ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, από την οποία προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, παρουσιάζονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία στα εξής σημεία:

-Εθνική Οδός Ηρακλείου – Χανίων, στο ύψος του Κόμβου Αγίας Πελαγίας.

-Εθνική Οδός Ηρακλείου – Λασιθίου στο ύψος του Κακού Όρους δημοτική ενότητα Κοκκίνη Χάνι Δ. Χερσονήσου.

-Γέφυρα Περιοχής Κατσαμπά Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου.

-Λεωφόρος Καζαντζίδη Νέα Αλικαρνασσού.

-Λεωφόρος Ικάρου Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου.

-Παλαιά Εθνική οδός Ηρακλείου- Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Καρτερού.

-Τοπική κοινότητα Αγίας Πελαγίας.

-Τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου.

«Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν την κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την οδήγηση και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 topontiki.gr   &  efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων