Κοινωνία Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινάει σήμερα η διάθεσή του – Που θα κυμανθούν οι τιμές

Σε… χαμηλή πτήση αναμένεται να κινηθεί η ζήτηση κατά την εκκίνηση διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να κλείνει τελικά σε επίπεδα κάτω του 1,40 ευρώ. “

«Σωσίβιο» βέβαια, για να μην πετάξει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,40, έριξαν τα ΕΛΠΕ (νυν HELLENiQ EΕNERGY) που παρείχαν στο “παρά πέντε” έκπτωση της τάξης των 6 λεπτών (7,5 με το ΦΠΑ) Έτσι οδήγησαν την τιμή στο 1,37 -1,38 ευρώ μιας και αρχικά η εκτίμηση ήταν για τιμές στο 1,44-46 ευρώ.

Βέβαια το εύρος που εκτιμάται ότι θα βγει στην αγορά είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε περιοχές εκτός Αττικής όπου τα μεταφορικά είναι πιο υψηλά. Και πάντα βέβαια είναι κομβικό και η ποσότητα αγοράς για την τελική διαμόρφωση της τιμής.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο ενώ πριν το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν η τιμή του πετρελαίου άγγιξε το 1,60 ευρώ το λίτρο.

Εν αναμονή της πλατφόρμας

Στο μεταξύ, διπλάσια επιδότηση μέσα από το επίδομα θέρμανσης θα πάρουν όσοι δικαιούνται φέτος για πρώτη φορά την κρατική ενίσχυση μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ακόμα και αν δεν αλλάξουν μέσο θέρμανσης.

Αναμένεται, δε, τις επόμενες ώρες, να εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του). Ακολούθως θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση.

Η, δε, πίστωση των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου. Κάτι που βέβαια απαιτείται ρευστότητα από τα νοικοκυριά.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας