Ελλάδα Επιστήμη Υγεία

Αναστασία Τασούλα. Το κορίτσι που νίκησε την κυστική ίνωση με μεταμόσχευση πνευμόνων μοιράζοντας ελπίδα

Μέσα στον ορυμαγδό των σκοτεινών ειδήσεων των τελευταίων ημερών, βρέθηκε και μια καλή είδηση που φέρνει ελπίδα σε αρκετό κόσμο, αλλά και παράλληλα μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων.

Ο λόγος για την ευτυχή εξέλιξη στη σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχε ένα κορίτσι 23 ετών, που έγινε η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση που υποβλήθηκε σε επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Ελλάδα και κέρδισε μια 2η ευκαιρία για ζωή.

Η Αναστασία Τασούλα μοιράστηκε τα νέα με μια ανάρτησή της στα social media και μοιράζει μαθήματα ζωής και αισιοδοξίας. «Πάω σπίτι μου. Το γράφω και δεν το πιστεύω. Πάω σπίτι μου! Πάω σπίτι μου!!! Μαμά, έρχομαι. Τα κατάφερα. Ζω, αναπνέω, περπατάω. ΖΩ.. Πόσες φορές αναρωτήθηκα αν θα τα καταφέρω μέσα σε αυτούς τους μήνες; Και τα κατάφερα! Είμαι ζωντανή» γράφει μεταξύ άλλων.

«Η Αναστασία είναι σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους μας. Μας δίνει δύναμη και μας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά, ότι στην κυστική ίνωση μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο!» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου.

Όπως εξηγεί η κ. Σπίνου, με βάση τα στατιστικά δεδομένα, ο μέσος όρος επιβίωσης των ενήλικων ασθενών που είναι σε μηχανική υποστήριξη με ECMO λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας (μηχάνημα που υποκαθιστά με τη λειτουργία του, τόσο την καρδιακή, όσο και την αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς) είναι γύρω στο 55%, ενώ μέχρι σήμερα κανένας ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να επιβιώσει.

Ένας μέσος όρος του χρόνου παραμονής ενός ασθενή στο ECMO είναι περίπου 5 ημέρες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 25-30 ημέρες. Όταν ένας ασθενής μπαίνει σε υποστήριξη ECMO, δύσκολα θα καταφέρει να μπει σε λίστα μεταμόσχευσης, γιατί είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει.

«Η Αναστασία, όχι μόνο κατάφερε να ξυπνήσει από την καταστολή, αλλά έμεινε συνδεδεμένη στο ECMO για 108 μέρες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 107 ημερών που έχει καταγραφεί σε ασθενή παγκοσμίως. Μετά από την Αναστασία, τα ιατρικά πρωτόκολλα θα πρέπει να αναθεωρηθούν!», δήλωσε η κ. Σπίνου.

Έως και το 2014 δεν υπήρχε στη χώρα μας οργανωμένη διαδικασία για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Το 2014 η ελληνική Πολιτεία υπέγραψε διακρατικό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και του μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας (AKH). Έτσι σώθηκαν πάνω από 20 ασθενείς με Κυστική Ίνωση αλλά και ασθενείς με άλλα αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση πνεύμονα στην Αυστρία από το 2015 έως και το 2019.

Τον Ιούνιο του 2019, έληξε το σύμφωνο συνεργασίας με τη Βιέννη και ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Όμως στη χώρα μας τα ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι χαμηλά και χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποδώσουν οι συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την αύξηση των δωρητών οργάνων, τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ινωσης. Προσθέτει δε, ότι από την αρχή του έτους πέθαναν τρεις ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι χρειάζονταν μεταμόσχευση πνευμόνων.

 efsyn

banner-article

Ροη ειδήσεων