Κόσμος

«Έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία και προμηνύουν αυτά που έρχονται»

 Μαρία Δεναξά*

Χθες, 11/10, η κυβέρνηση, που επί της ουσίας είναι αμέτοχη στο μπρα ντε φερ εργαζομένων στους κολοσσούς ενέργειας – εργοδοσίας, αποφάσισε την επίταξη των εργαζομένων στις αποθήκες καυσίμων της ‘Esso.

Η απάντηση ήταν το απεργιακό κίνημα να επεκταθεί στο διυλιστήριο της TotalEnergies στην πόλη Donges, στο νομό Loire-Atlantique, που είναι το 2ο μεγαλύτερο διυλιστήριο στη Γαλλία, με προσωπικό 650 εργαζόμενων.

Αυτή τη στιγμή το 31% των πρατηρίων υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα , δεν έχουν καύσιμα. Όπου γίνεται ανεφοδιασμός, οι ουρές των αυτοκινήτων σε αρκετά πρατήρια ξεπερνούν τα δυο χιλιόμετρα .

Η υπομονή των Γάλλων δοκιμάζεται και εξαντλείται όχι μόνο στους ουρές για την προμήθεια καυσίμων. Τα έχουν χάσει με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τους, απο τη μια στιγμή στην άλλη και βλέποντας πως αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες τους σαν να τα επιδιώκουν και να τα προκαλούν.

Ο πληθωρισμός είναι ασυγκράτητος, τα καύσιμα έγιναν είδος προς εξαφάνιση, η ενέργεια έγινε πανάκριβη, η οικονομία αποδυναμώνεται κι άλλο, η μείωση της κατανάλωσης είναι πλέον αισθητή και οι πτωχεύσεις άγγιξαν αριθμό ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η κατάσταση με τα καύσιμα έτσι όπως διαμορφώνεται εξυπηρετεί σε πρώτο χρόνο την εισαγωγή* της διανομής καυσίμων με δελτίο και αργότερα το ενεργειακό πάσο, σύμφωνα με τις επιταγές της μεγάλης επανεκκίνησης που επιταχύνεται.
Ήδη για τα βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, το όριο διανομής ορίζεται σε 120 λίτρα στο νομό Alpes-Maritimes. Περιορισμοί επιβλήθηκαν στη διανομή καυσίμων και για τα ΙΧ στον ίδιο νομό. Θα μπορούν να εφοδιάζονται με 30 λίτρα ανά σημείο πώλησης.

Χθες ανακοινώθηκε πως η πώληση, αγορά, διανομή και η μεταφορά καυσίμων σε μπιτόνια απαγορεύεται

*Τα μέτρα-γαλλικό πείραμα, αναμένεται να επεκταθούν όχι μόνο σε ολόκληρη τη χώρα αλλά κι αλλού, μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή του, κάτι που σημαίνει λιγότερα και ακριβότερα καύσιμα!

Την ίδια ώρα η Γαλλία, αντί να πρωτοστατεί σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης.

Στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας θα αναπτυχθεί ενισχυμένος γαλλικός λόχος με τεθωρακισμένα άρματα μάχης πεζικού, μια μοίρα πυροβολικού με άρματα μάχης Leclerc, Rafales για την προστασία της Λιθουανίας και ένας λόχος ελαφρού πεζικού στην Εσθονία.

Το χάος εξυπηρετεί κι αυτά είναι τα προκαταρτικά…

Η *Μαρία Δεναξά (Maria Denaxa) είναι δημοσιογράφος στο Παρίσι

banner-article

Ροη ειδήσεων