Βέροια Εκδηλώσεις

Παρουσίαση βιβλίου του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα στην Εβραϊκή Συναγωγή Βέροιας | Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

Την παρουσίαση του βιβλίου του «Συναγωγή» (εκδόσεις Ινφογνώμων, 2022), ένα προϊόν έρευνας και αποτυπώσεων των ελληνικών συναγωγών που ξεκίνησε το 1993, θα πραγματοποιήσει ο συγγραφέας του βιβλίου, αρχιτέκτονας, Δρ. Ηλίας Μεσσίνας. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. στην Εβραϊκή Συναγωγή της Μπαρμπούτας, με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας.

Στη εκδήλωση θα γίνει αναφορά στην εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας και στη συναγωγή, στην αρχιτεκτονική και τυπολογία της συναγωγής, ενώ θα αναγνωσθούν αποσπάσματα από το βιβλίο. Σε αυτό παρουσιάζονται ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία των συναγωγών και μέσα από διαλόγους και σημειώσεις παρουσιάζονται ανθρώπινες ιστορίες που πλαισιώνουν και εμπλουτίζουν την επιστημονική έρευνα. Στην παρουσίαση θα γίνει αναφορά και άλλων συναγωγών που περιγράφονται στο βιβλίο και βρίσκονται σε έξι (6) πόλεις: Βέροια, Διδυμότειχο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα και Αίγινα. Πρόκειται για την πέμπτη συγγραφική δουλειά του κ. Μεσσίνα που πραγματεύεται πάνω στο θέμα της ιστορίας και αρχιτεκτονικής των συναγωγών της Ελλάδας, εμπλουτισμένη με πρωτότυπα σχέδια και σκαριφήματα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο αρχιτέκτων Ηλίας Μεσσίνας υπήρξε από τους πρώτους που έθεσε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της διάσωσης όσων Συναγωγών έστεκαν ακόμα όρθιες στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας και καταγράφοντας συναγωγές που κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του 1990. Είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, σύμβουλος αειφορίας και δημόσιας διαβούλευσης. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Yale, της Ακαδημίας Bezalel, με διδακτορικό από το ΕΜΠ στην Χωροταξία και μεταπτυχιακό σε «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». Με μεταδιδακτορικό από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Technion, πραγματοποίησε επίσης έρευνα πάνω στον βιοκλιματικό σχεδιασμό στη Μονάδα Αρχιτεκτονικής της Ερήμου του Πανεπιστημίου Ben Gurion. Ανέλαβε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εκτενή μελέτη και αποτύπωση των συναγωγών της Ελλάδας το 1993 και έχει αναλάβει την αποκατάσταση ιστορικών συναγωγών σε Βέροια, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Κω και Αίγινα. Το βιβλίο του «Η Συναγωγή» αποτελεί μέρος τριών δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του βιβλίου «Η Συναγωγή της Βέροιας» που εκδόθηκε φέτος σε δεύτερη έκδοση.

banner-article

Ροη ειδήσεων