Άρθρα Κοινωνία

Ρε σεις, πλάκα μας κάνετε;

Σταύρος Χριστακόπουλος

Το ότι έχουμε ανεξέλεγκτη ακρίβεια το ξέρουμε. Ο πληθωρισμός μεταξύ 12% και 12,5% (θα εξαρτηθεί από την τελική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ) δεν αφήνει περιθώρια διάψευσης.

Το ότι έρχονται ακόμη… ακριβότερες μέρες επίσης το ξέρουμε, αφού έχουν ήδη αναγγελθεί νέες αυξήσεις τον τρέχοντα μήνα – αλματώδεις σε κάποιες περιπτώσεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Το ότι η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια βασιλεύουν το νιώθουμε βαθιά στην τσέπη μας.

Τι δεν ξέραμε μέχρι τώρα; Ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να πατάξει το τέρας της αισχροκέρδειας. Ε, αυτό μας το είπε μόλις χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος ξέρει και την αιτία του προβλήματος: «Στα προϊόντα που έχουμε θεσπίσει πλαφόν κέρδους κάποιοι μείωσαν την ποσότητα».

Άρα αυτούς τους κακούς κερδοσκόπους και αισχροκερδούντες, που χλευάζουν την κυβέρνηση και εξαπατούν τον κόσμο, θα τους ελέγξουν.

Άντε λοιπόν και γίνονται οι έλεγχοι. Θα παταχθεί η άθλια πρακτική ξαφρίσματος των λαϊκών εισοδημάτων; Ναι, μωρέ, αλλά όχι αμέσως, διότι, πάλι κατά Άδωνι, «μεσολαβεί μεγάλος χρόνος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και να μπει το πρόστιμο».

Άντε και μπήκε το πρόστιμο. Την ώρα που η αισχροκέρδεια σε μια τεράστια έκταση της αγοράς ρουφάει δισεκατομμύρια από τις τσέπες των πολιτών, μήπως έχει τίποτε στοιχεία πρόχειρα για να μας πει πόσα πρόστιμα έχουν μπει μέχρι σήμερα; Και αν τα πρόστιμα αυτά προσεγγίζουν κάποιο μικρό, έστω, ποσοστό από τα υπερκέρδη των αισχροκερδούντων;

Χρόνια και χρόνια άπαντες γνωρίζουμε ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί με όρους καρτέλ. Ότι ο καταναλωτής στην πραγματικότητα δεν έχει επιλογές και παραμένει φυλακισμένος στις επιλογές της εναρμονισμένης πρακτικής των λίγων παικτών σε κρίσιμους τομείς της αγοράς. Ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποτύχει – για να το πούμε ευγενικά – να επιβάλει όρους υγιούς ανταγωνισμού.

Γνωρίζουμε συνεπώς ότι, ακόμη και αν ο στρατηγός Άδωνις κατάφερνε να πατάξει την αισχροκέρδεια, ο καταναλωτής θα έπρεπε και πάλι να υποστεί όλο το πακέτο της ακρίβειας, αφού, κατά τον υπουργό, «μην περιμένετε με έναν μαγικό τρόπο να μην έχουμε αυξήσεις στον πλανήτη τον Οκτώβριο του 2022».

Εντάξει, κανείς δεν τον ρώτησε για τον πλανήτη, αλλά έτσι είναι οι μεγάλοι πολιτικοί: έχουν οικουμενική οπτική.

Συμπέρασμα; Οι κερδοσκόποι οργιάζουν, η κοινωνία στενάζει και η κυβέρνηση μας κάνει πλάκα. Και κακής ποιότητας μάλιστα…

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων