Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Διεκδικώ κυβέρνηση νικητών, όχι ηττημένων

Απόλυτα ξεκάθαρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στις επερχόμενες εκλογές να έρθει πρώτο κόμμα και να σχηματίσει «κυβέρνηση νικητών», εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής (30/9) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή είναι, και πρακτικά και ηθικά, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με όσο μεγαλύτερη διαφορά για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Με τον τρόπο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι θέτει ως στόχο την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές ενώ λέει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα είναι οι πρώτες πραγματικά δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

«Οι εκλογές με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα για πρώτη φορά, δεν θα δημιουργήσουν αδιέξοδο αλλά βάλουν τον ελληνικό λαό να σκεφτεί διαφορετικά», επισήμανε.

«Είναι μεγάλη ευκαιρία με την απλή αναλογική για πρώτη φορά να έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τόπο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχει ο τόπος μια κυβέρνηση που θα συσπειρώνει το 50% της λαϊκής νομιμοποίησης.

«Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν», είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μπόνους εδρών οδηγούν σε αλαζονικές συμπεριφορές. «Η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είναι να καταφέρει να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο, να φέρει ένα μοντέλο Ιταλίας με την ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Έχει ήδη ένα κομμάτι και στο κόμμα του», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Θα ξεριζώσουμε τα κλεφτόδεντρα»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και στην ερώτηση περί κοστολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψάχνει για λεφτόδεντρα αλλά δεσμεύτηκε να ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα.

Όπως ανέφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μοιράσει 50 δισεκατομμύρια με άδικο τρόπο. «Εάν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισεκατομμύρια αντί να μαζέψω 37, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ».

Αναφερόμενος στην κρίση ακρίβειας και στην ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως δυστυχώς 4 χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες.

«Αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, έχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια «που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα και μεταποίηση, με ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%.

Η εικόνα, όπως ανέφερε, είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα. «Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση» παρατήρησε, προσθέτοντας πως «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας» ενώ «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών».

«Πρώτος ο Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις»

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι «ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης».

«Γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (σ.σ. μονάδες διαφορά) δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;». Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας