Βέροια

Εμπορικός Σύλλογος και Δήμος Βέροιας για την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

Σήμερα με αφορμή την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Βέροιας.
Εκ μέρους του Εμπορικού  Συλλόγου τοποθετήθηκε η Πρόεδρός  του  Αθηνά Πλιάτσικα – Τσιπουρίδου και εκ μέρους του Δήμου Βέροιας ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής  Καλλίστρατος  Γρηγοριάδης.

 H  Αθηνά Πλιάτσικα – Τσιπουρίδου είπε:

Η «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» καθιερώθηκε το 2005 με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, (ΕΣΕΕ). Ο εορτασμός  της  δεν είναι  μόνο συμβολικός , αλλά και ουσιαστικός.

Η  οικονομική και υγειονομική κρίση έπληξε δραματικά τον κλάδο μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έζησαν την μεγάλη  πτώση των τζίρων τους, αντιμετώπισαν την έλλειψη ρευστότητας , υπέστησαν τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο.

Η πραγματική οικονομία δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως και μειώθηκε δραστικά ως μέγεθος, μεταβλήθηκαν καταναλωτικές συνήθειες και επιχειρηματικές στρατηγικές , παγιώθηκε ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η αγωνία της επιβίωσης κυριαρχεί  στις προσωπικές και επαγγελματικές μας ζωές, η εξασφάλιση της επόμενης μέρας είναι το ζητούμενο κάθε εμπόρου, η αίσθηση ότι οι εξελίξεις υπερβαίνουν την ευσυνείδητη ατομική μας προσπάθεια οδηγεί σε αναπόφευκτες εσωστρέφειες.

Γι’ αυτό και είναι ανάγκη η ισότιμη συμμετοχή του Εμπορίου στο δημόσιο διάλογο. Οι πόροι των κοινοτικών κονδυλίων , είτε με την μορφή επιδότησης ,είτε με τη μορφή δανείου, οφείλουν να φτάσουν και στην μικρομεσαία επιχείρηση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις  και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της.  Αυτά σ’ ότι αφορά γενικά για το εμπόριο.

Σε τοπικό επίπεδο, όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα που έκλεισαν έγιναν καφέ και ταχυφαγεία (φαστ φουντ). Η μόνη ηλιαχτίδα ελπίδας  , αλλά πολύ μικρή , ήταν οι λιγοστές  εγγραφές εμπορικών καταστημάτων που έγιναν το 2022 , σχεδόν τρία χρόνια  δεν είχαμε ούτε μια εγγραφή. Επίσης κάτι άλλο που έχουμε παρατηρήσει είναι  η παράλληλη επαγγελματική δραστηριοποίηση εμπόρων άλλων νομών στη Βέροια . Θεωρώ ότι μετά από έρευνα που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, άρχισαν να εμπιστεύονται την αγορά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή ότι λύθηκαν όλα.

Ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου , αλλά και τα μέλη της Διοίκησης καθημερινά συζητάμε  με τους συναδέλφους για το τι μέλει γενέσθαι.- Και εκείνο που ίσως φαίνεται εντελώς άγνωστο με απρόβλεπτες συνέπειες στην αγοραστική κίνηση, είναι η ενεργειακή κρίση. Ο Χειμώνας, σύμφωνα μ’ αυτά που ακούμε και από την Πολιτεία, θα είναι δύσκολος. Ελπίζουμε να βρεθούν λύσεις για να μην  βιώσουμε ξανά την αβεβαιότητα.

Σ’ ότι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας, θα ήθελα να αναφερθώ στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Δήμο Βέροιας γενικά  και ειδικά με τον Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής κ. Καλλίστρατο  Γρηγοριάδη για την δημιουργία του Ψηφιακού Οδηγού.  Για πρώτη φορά οι έμποροι μπορούν να προβάλλουν την επιχείρηση τους από ένα Δημόσιο Φορέα και εντελώς δωρεάν, είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα την  στηρίξουμε και θα την  αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο  Εμπορικός Σύλλογος  πέρα από τις αρμοδιότητες του είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με φορείς  που ενδιαφέρονται για την στήριξη της αγοράς μας.

Κλείνοντας  θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωβουλευτή και Θεσσαλονικιά κα Μαρία Σπυράκη που μας έκανε την τιμή να συμμετέχει στην σημερινή συνέντευξη Τύπου με μια ουσιαστική παρέμβαση  μέσω  video από τις Βρυξέλλες, όπου  στέλνει το δικό της μήνυμα για την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου και για την συνεργασία μας με τον Δήμο Βέροιας. Την ευχαριστώ θερμά και εύχομαι σύντομα να τα πούμε και από κοντά.

Ο Καλλίστρατος  Γρηγοριάδης είπε:

Πριν ένα χρόνο, με πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας έγινε η πρώτη συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας και την Συνομοσπονδία Επαγγελματιών/Βιοτεχνών Βέροιας για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί την δημιουργία ενός «Ψηφιακού Οδηγού Τοπικών Επιχειρήσεων» μέσα από τον όποιο θα προβάλλονται δωρεάν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Όλο αυτό το διάστημα, με την γραπτή συναίνεση των εμπόρων και των επαγγελματιών για την διάθεση των προσωπικών τους στοιχείων, έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία 400 καταστημάτων και 150 επαγγελματο-βιοτεχνών, για να καταχωρηθούν στον ψηφιακό οδηγό.

Με αφορμή την σημερινή συνάντηση, θέλουμε να ενημερώσουμε και να καλέσουμε και τους υπόλοιπους εμπόρους και επαγγελματίες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, να το κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα είναι διαθέσιμη το αργότερο την άνοιξη του 2023, οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να προωθούν δωρεάν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, αλλά και τις προσφορές τους στο αγοραστικό κοινό. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα προβάλλονται ανά κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών.

Η δημιουργία και λειτουργία του «Ψηφιακού Οδηγού Τοπικών Επιχειρήσεων» θα έχει ως στόχο να προβάλει την τοπική αγορά στους καταναλωτές, μέσα από ένα εύχρηστο και φιλικό ψηφιακό περιβάλλον.

Όλη αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεται, είναι αποτέλεσμα της σταθερής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βέροιας, των Επαγγελματιών/Βιοτεχνών Βέροιας και του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, έχοντας αναπτύξει μία πολύτιμη, σταθερή συνεργασία, υλοποιώντας, από κοινού, σειρά δράσεων προς όφελος των επαγγελματιών.

Παράλληλα, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και η τόνωση της οικονομίας της περιοχής βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας και δράσης που αναλαμβάνει αυτή η δημοτική αρχή.

Να θυμίσω ότι εκτός από την δημιουργία του «Ψηφιακού Οδηγού Τοπικών Επιχειρήσεων», ο Δήμος Βέροιας ήταν ο πρώτος Δήμος της χώρας που κατά την διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποίησε τέσσερα διαδικτυακά σεμινάρια, που αφορούσαν τον εμπορικό κόσμο, μέσω του επίσημου καναλιού του δήμου στο YouTube:

1) Digital Marketing & Social Media για τον εμπορικό κόσμο

2) Digital Marketing για Τουριστικές Επιχειρήσεις

3) Κοστολόγηση και προώθηση επιχειρήσεων εστίασης

4) Σεμινάριο Νευροπωλήσεων

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κα. Αθηνά Τσιπουρίδου και τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών/Βιοτεχνών κ. Λάζαρο Ασλανίδη για την άψογη συνεργασία που έχουμε. Επίσης, να ευχαριστήσω την Ευρωβουλευτή κα. Μαρία Σπυράκη για την θετική της ανταπόκριση να συμμετέχει στην σημερινή συνέντευξη τύπου μέσω του βίντεο αλλά και για τα καλά της λόγια και φυσικά όλους εσάς, τους δημοσιογράφους και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, που βρίσκεστε σήμερα εδώ και προβάλλεται όλη αυτή την προσπάθεια.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας