Κόσμος

Με «σοβαρή» απάντηση στις ουκρανικές «τρομοκρατικές επιθέσεις» απειλεί ο Πούτιν / οι συμφωνίες με Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε σήμερα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν προτείνει συνεχώς συναντήσεις με τον Ζελένσκι και ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι θέλει να κατακερματίσει τη Ρωσία και δήλωσε ότι έστειλε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να το αποτρέψει αυτό.

Μιλώντας για πρώτη φορά από τότε που η Ουκρανία απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν απείλησε με πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές και δήλωσε: «Θα δούμε πώς θα τελειώσει (η αντεπίθεση της Ουκρανίας)». Μέχρι στιγμής, η Μόσχα έχει δείξει συγκρατημένη αντίδραση, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι άρχισαν και διεξάγουν μια ενεργή επιχείρηση αντεπίθεσης. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί και πώς θα τελειώσει. Προς το παρόν, η Ρωσία ανταποκρίνεται με αυτοσυγκράτηση στα ουκρανικά χτυπήματα σε υποδομές και στις τρομοκρατικές τους επιθέσεις».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως «υπήρξαν απόπειρες πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των ρωσικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

«Η απάντησή μας θα δοθεί, αν δεν καταλάβουν ότι τέτοιες μέθοδοι είναι απαράδεκτες. Στην πραγματικότητα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις μεθόδους της τρομοκρατίας. Το βλέπουμε αυτό στις δολοφονίες αξιωματούχων στα απελευθερωμένα εδάφη. Το βλέπουμε αυτό ακόμη και στις απόπειρες πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συμπεριλαμβανομένων ακόμη και προσπαθειών πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων, αν όχι στις ίδιες τις εγκαταστάσεις, τότε γύρω από τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, τα πυρηνικά εργοστάσια… Για να μην αναφέρω το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Πιο πρόσφατα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μερικά ευαίσθητα πλήγματα, που ήταν προειδοποιητικά. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο, τότε η απάντηση θα είναι πιο σοβαρή» πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να τελειώσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ότι σταδιακά θέτει υπό τον έλεγχο της την ουκρανική επικράτεια.

«Οι επιχειρησιακές αποφάσεις λαμβάνονται στην πορεία, ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς, η επιθετική επιχείρηση εκεί δεν σταματά, αλλά δεν βιαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Σταδιακά, ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει όλο και περισσότερα εδάφη. Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν πολεμάμε με πλήρη στρατό, πολεμάμε μόνο με μέρος του ρωσικού στρατού, μόνο με μια μονάδα συμβασιούχων. Ως εκ τούτου, ας μην βιαστούμε σε αυτό το κομμάτι».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτή την κρίση και δήλωσε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει του αγωγούς φυσικού αερίου και να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην Βαλτική.

Ο Ερντογάν ανοίγει διάδρομο για εξαγωγή ρωσικών προϊόντων

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν μέσα σε 40 λεπτά οι συνομιλίες Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια και πως μια σχετική συμφωνία για το θέμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ σύντομα.

«Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες οδούς για την προμήθεια των ενεργειακών μας πόρων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, όχι μόνο για τις δικές της ανάγκες, αλλά και για τις χώρες της ΕΕ. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη πραγματοποιούνται μέσω του Turkish Stream χωρίς διακοπές», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις προμήθειες μας στην Τουρκία σε όλους τους τομείς», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμβολή του στην εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ας ελπίσουμε πραγματικά ότι ένα σημαντικό μέρος των σιτηρών, αν και αυτό δεν έχει επιτευχθεί, να ενταχθεί στο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ για τις φτωχότερες χώρες, είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, είπε ότι σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξήχθησαν από την Ουκρανία σύμφωνα με τις συμφωνίες που επετεύχθησαν, στάλθηκαν σε χώρες της ΕΕ και όχι σε κράτη που έχουν ανάγκη. Ο Πούτιν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι, κρυμμένοι πίσω από τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών, κάνουν τα πάντα για τα δικά τους συμφέροντα.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Εννοώ ότι η Τουρκία είναι αξιόπιστος εταίρος και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω της επικράτειάς της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, αφού πουλάμε κυρίως εκεί», είπε ο Πούτιν.

Για τον πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι όλα τα προβληματικά ζητήματα που σχετίζονται με την κατασκευή του έχουν κλείσει.

«Χθες, υπογράφηκαν τελικά έγγραφα που ρυθμίζουν όλες τις σχέσεις μεταξύ των μερών σε αυτό το μεγάλο κατασκευαστικό έργο», είπε ο Πούτιν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη μονάδα θα ξεκινήσει εγκαίρως το 2023.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας