Ελλάδα

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Από 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί

(AP Photo/Jeenah Moon)

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna θα ξεκινήσουν να χορηγούνται μέσω της πλατφόρμας στις 14 Σεπτεμβρίου

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε πολίτες άνω των 12 ετών. Τα εμβόλια αυτά προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα χρειαστεί οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση να κάνουν και πέμπτη δόση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι η ανοσία φθίνει μετά τους τρεις μήνες γι’ αυτό και πρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, όπως δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, αυτά θα χορηγούνται μετά από τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη νόσηση.

(AP)

«Όλα θα τα λάβουμε υπόψη μας. Θα επεξεργαστούμε το τι θα γίνει με τους απολύτως υγιείς» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου αναφορικά με τις οδηγίες της Επιτροπής που θα ανακοινωθούν αύριο.

«Στη σύγκριση των διδυνάμων εμβολίων υπάρχουν διαφορές αλλά δεν είναι αξιόλογες για να διαφοροποιήσουν την επιλογή. Σημασία έχει να κάνεις το εμβόλιο στο σωστό χρόνο», πρόσθεσε η ειδικός.

Μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στις 14 Σεπτεμβρίου και παρέχουν ευρύτερη προστασία κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τις τυχόν παρενέργειες διευκρίνισε ότι «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί. Είναι ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας» είπε τονίζοντας να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό.

Μιλώντας για τους πλημμελώς εμβολιασμένους τόνισε ότι «αυτοι θα πρέπει να λάβουν πρώτα με τα μονοδύναμα εμβόλια (δύο δόσεις) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα.

«Ατομα αυξημένου κινδύνου, άτομα που εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, επαγγελματίες υγείας, φροντιστές ατόμων με αυξημένο κίνδυνο από τον κορονοϊό» είναι σημαντικό να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων διδύναμων εμβολίων είπε η κ. Θεοδωρίδου κάνοντας λόγο για σημαντική διεύρυνση των επιλογών.

«Βασικός στόχος είναι η πρόληψη της ανοσίας. Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron– από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα θα λάβουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, εφόσον ανάψει το «πράσινο» φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.

Μ. Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 21.350.000 εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους και τα στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 21.350.000 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, περισσότεροι από 7.600.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, «με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 12η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ποσοστό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Επιπλέον μέχρι σήμερα, με δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 555.000 πολίτες και η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η χώρα τα έχει παραλάβει και στις 18:00 άνοιξε η πλατφόρμα για να μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση με τα εν λόγω εμβόλια. Οι πρώτοι εμβολιασμοί υπενθυμίζεται ότι θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

«Όσοι πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν εάν θέλουν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού με τα επικαιροποιημένα». Τόνισε μάλιστα, ότι σήμερα αναμένεται να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τα εμβόλια των καινούριων παραλλαγών -πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας