Ελλάδα

ΔΕΘ 2022: «Αστακός» η Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια – 3.500 αστυνομικοί επί ποδός

Επί ποδός βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Περίπου 3.500 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών από τη Θεσσαλονίκη, την Αττική και άλλους νομούς θα συμμετέχουν στο αστυνομικό επιχειρησιακό πλάνο.

Διμοιρίες των ΜΑΤ, της ΥΜΕΤ, της ΟΠΚΕ και της Δράσης θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και drones θα δίνουν εικόνα στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου θα βρίσκονται τα επιτελικά στελέχη της Αστυνομίας.

Γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αναμένεται να αναπτυχθούν αστυνομικές κλούβες και κιγκλιδώματα για να αποτραπεί η κίνηση των διαδηλωτών προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκεται για παν ενδεχόμενο και ο «Αίαντας», το όχημα εκτόξευσης νερού της αστυνομίας.

Οι αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της πόλης έχουν ήδη αρχίσει, ενώ στους δρόμους βρίσκονται δυνάμεις της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας για τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κυρίως, γύρω από τη ΔΕΘ, ενόψει της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης και στάθμευσης οχημάτων.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Σε κάθε περίπτωση, πληθώρα κινητοποιήσεων έχουν προγραμματιστεί από συνδικάτα, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις για αύριο.

Eνδεικτικά, στις 8.30 το πρωί συγκέντρωση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Στις 6 μ.μ. καλούν σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ για την ίδια ώρα κάλεσμα πραγματοποιεί και το ΠΑΜΕ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ. 

Στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικού χώρο. 

Κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου απευθύνουν και τα Σώματα Ασφαλείας.
Μία ώρα νωρίτερα, είναι προγραμματισμένο διαδικτυακό κάλεσμα, στον Λευκό Πύργο, από άτομα που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς.

Τέλος στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, από το Εθνικό Κόμμα “Έλληνες”.

Σημειώνεται πως προσυγκεντρώσεις θα υπάρξουν από τις 5 το απόγευμα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ αλλά και της διεξαγωγής του διήμερου συνεδρίου “The 2nd Thessaloniki Metropolitan Summit”, έχουν τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα και θα ισχύουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Ενδεικτικά, απαγορεύεται η στάσης και στάθμευση στη Λεωφόρο Στρατού και την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, όπως επίσης στις Λεωφόρους Νίκης και Μ. Αλεξάνδρου.

Το μέτρο της απαγόρευσης στάσης – στάθμευσης επεκτείνεται από αύριο το πρωί στις οδούς Αγγελάκη και σε τμήματα των οδών Εθν. Αμύνης, Αγίου Δημητρίου, Γρ. Λαμπράκη, Αρμενοπούλου, Ν. Γερμανού, Μ. Ανδρόνικου και Ιασωνίδου.

Από τις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, εξάλλου θα ισχύσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στους εξής δρόμους: Λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου), Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Βασ. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτη, Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι 3ης Σεπτεμβρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου (από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη), Αγίας Σοφίας (από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας), Παύλου Μελά και Ελ. Βενιζέλου.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές (από ανατολικά προς δυτικά μέσω Κατσιμίδη – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου – Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά μέσω Λαγκαδά – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου), ενώ τροχονόμοι θα βρίσκονται σε καίρια σημεία και θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Ροη ειδήσεων