Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η Εύηχη Πόλη!

Μετά από δύο χρόνια σιωπής και απαισιοδοξίας, λόγω της βαριάς σκιάς του covid, που αποδυνάμωνε τις προσπάθειες παρουσίας του Πολιτισμού στη ζωή της πόλης – αν και η ΚΕΠΑ τόλμησε να κάνει εκδηλώσεις πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή του κόσμου –  οι ήχοι της Εύηχης  Πόλης,  ξαναγύρισαν στη Βέροια, χωρίς τώρα εκείνη την βαριά σκιά – φαίνεται πως τα πράγματα πάνε καλύτερα  με την πανδημία ή ο κόσμος θέλει να πάρει πίσω ό,τι στερήθηκε –  για να κάνουν τους δρόμους της αλλά και τους ωραιότερους χώρους της να γεμίσουν ξανά από μελωδίες.

Εκείνο που χαρακτήριζε πάντα την Εύηχη Πόλη και συνεχίζει να την χαρακτηρίζει είναι η ποικιλία των ακουσμάτων, που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και σε οποιοδήποτε μουσικό ενδιαφέρον.

Έτσι και φέτος, στο ξεκίνημα της πρώτης μέρας, η “Πατινάδα” των Balkan Melody /Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής,  άνοιξε την αυλαία της Εύηχης, γεμίζοντας τους δρόμους με τους ήχους των χάλκινων που, με βάση γνωστούς παραδοσιακούς ρυθμούς, έκανε ένα γοητευτικό πισωγύρισμα στο παρελθόν, δίνοντας πανηγυρικό χαρακτήρα στην έναρξη.

Οι Balkan Melody, που είναι μια παρέα νεαρών παιδιών της Βέροιας – συνδετικός κρίκος τους η αγάπη για την παραδοσιακή μουσική –  κατάφεραν να  ξεσηκώσουν την πόλη παίζοντας στους δρόμους και στην Αγορά, με τη συμμετοχή χορευτών του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ, δημιουργώντας μια διάθεση διάχυτης  έντονης αισιοδοξίας.

Συμμετείχαν

Κλαρίνο: Σαλαπασίδης Γιώργος
Τρομπέτα : Μπατσίλας Κωνσταντίνος
Σαξόφωνο: Ματζηρίδης Νικόλαος
Τρομπόνι: Θεοδωρίδης Αδριανός
Κάσσα : Κοντοκοτσάκος Κωνσταντίνος
Τύμπανο: Ράλλης Βασίλης

……………………….

Στις 7.30 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, χώρο ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, οι “ΒΙΟΛΩΝΕ/ Ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων, ορχήστρα που δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού στην κατεύθυνσης  Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πραγματικά εντυπωσίασε απόψε.

Από τη μια η έκδηλη δεξιοτεχνία των μουσικών κι από την άλλη τα παραδοσιακά μοτίβα που επέλεξαν να παίξουν, μελωδικά και ρυθμικότατα, κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο γέμισε το χώρο, μέχρι το τέλος.

Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι φοιτητές και ο διδάσκων του βιολιού του Τμήματος:

Ζαρίας Γιάννης (βιολί), Ανδρονίκου Παυλίνα (βιολί), Πούλιος Χρήστος (βιολί), Χρόνης Ευάγγελος (βιολί), Μυλωνά Ισμήνη-Χρυσούλα (βιολί), Παππάς Παναγιώτης (βιολί), Στεφόπουλος Δημήτριος (βιολί), Ιατροπούλου Βασιλική (βιολί), Παπαεμμανουήλ Άκης (βιολί), Πούπαλος Σταμάτιος (βιολί), Δεληβασίλης Νικόλαος (βιολί), Κυρβέη Μαρία (βιολί, τσέλο), Σούλτης Ιωάννης (βιολί), Χατζηγεωργίου Γιώργος (βιολί), Κατερίνα Μόκα (βιολί), Καραβίδας Εμμανουήλ (βιολί), Δανάς Χρήστος (βιολί), Συσκάκη Αθηνά (βιολί), Τσιατσούλης Γιώργος (κοντραμπάσο).

Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Ζαρίας

Στις 8.30 η Πλατεία της Ελιάς γεμάτη ασφυκτικά  από κόσμο που περίμενε τους ΜΠΛΕ,  γνωστό στην πόλη συγκρότημα, αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, το οποίο, όπως αποδείχτηκε, έχει φανατικούς οπαδούς.

Η Τζώρτζια των ΜΠΛΕ,  δυναμική όπως πάντα, επικοινώνησε εκρηκτικά με το κοινό της , που φαίνεται πως αποτελείται από πολλούς και σταθερούς θαυμαστές της.

…………………………….

Το βράδυ, η πρώτη μέρα έκλεισε με τους αδελφούς Στρατάκη, Γιώργο και Νίκο, που με το λαούτο και το βιολί τους μπορεί να ξεκινούν από τις κρητικές μουσικές τους ρίζες αλλά ξέρουν με αυτές τις μελωδίες τους να ταξιδεύουν το κοινό πιο μακριά αγκαλιάζοντας με το ρεπερτόριο και τους αυτοσχεδιασμούς τους πλατύτερους ορίζοντες.

Η συναυλία, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητικών Ημαθίας, δόθηκε  στην Παλιά Εβραϊκή Συνοικία, που αποτελεί από μόνη της το ωραιότερο αρχιτεκτονικό σκηνικό.

Εκείνο που εντυπωσίασε δεν ήταν μόνο οι καλλιτέχνες, αλλά και η κοσμοσυρροή, που κυριολεκτικά έπνιξε το χώρο, που αποδείχτηκε πολύ μικρός για  μια τέτοια εκδήλωση.

Τους αδελφούς Στρατάκη συνοδεψαν οι μουσικοί:

Αλέκος Χατζάκης στο κοντραμπάσο
Μανόλης Στρατάκης στα κρουστά
Γιάννης Κοζυράκης στην κιθάρα
Γιώργος Σαλούστρος στα πνευστά
Πάνος Γεωργακόπουλος στα τύμπανα

Επιμέλεια ήχου: ο Μάνος Τσιριγωτάκης.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

banner-article

Ροη ειδήσεων