Διατροφή Υγεία

Aϋπνία: Πέντε είδη τροφών που πρέπει να αποφεύγονται πριν από τον ύπνο

Οι αϋπνίες είναι ένα συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητα τους. Όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν συνήθως το αποδίδουν στις ανήσυχες και διαρκείς σκέψεις, γεγονός το οποίο ενδέχεται και να αληθεύει. Ωστόσο, ένας ακόμη λόγος που δεν μπορεί κάποιος να κοιμηθεί είναι το ζήτημα της διατροφής.

Εκτός από την καφεΐνη υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορούν να σας στερήσουν τον ύπνο και να σας δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα αϋπνίας.

Πέντε είδη τροφών που προκαλούν αϋπνία 

  1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να σας στερήσουν τον ύπνο ή ενδεχομένως να τον επηρεάσουν.

Φωτογραφία από Robin Stickel: https://www.pexels.com/el-gr/photo/70497/
  1. Τροφές πλούσιες σε καφεΐνη και σοκολάτα

Πολλοί θεωρούν πως ένα ρόφημα ζεστής σοκολάτας, αποτελεί την ιδανική επιλογή πριν από τον ύπνο. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, τον εχθρό του ύπνου.

Φωτογραφία από Ioana Motoc: https://www.pexels.com/el-gr/photo/bokeh-10500329/
  1. Επιδόρπια με ζάχαρη

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη, πριν τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσουν άγχος και αϋπνία. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν λιγούρες, αργά το βράδυ, και αυξημένη ενέργεια. Σύμφωνα με  ερευνητική μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν περισσότερη ζάχαρη πριν τον ύπνο, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν και στην διάρκεια του ύπνου τους ήταν ανήσυχοι και ξυπνούσαν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Φωτογραφία από Marvin Ozz: https://www.pexels.com/el-gr/photo/2474661/
  1. Νυχτερινά αλκοολούχα ποτά

Μια συνήθεια που έχουμε, είναι να πίνουμε αλκοόλ στις βραδινές εξόδους μας. Σύμφωνα με μελέτες, το αλκοόλ προκαλεί πιο ανήσυχο ύπνο και μάλιστα μετά από τρεις νύχτες κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον ύπνο, το σώμα γίνεται πιο ανθεκτικό στην υπνηλία που φέρνει το αλκοόλ.

Φωτογραφία από Isabella Mendes: https://www.pexels.com/el-gr/photo/1304475/
  1. Πικάντικα  – Εσπεριδοειδή – γαλακτοκομικά τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφημα, γίνονται συχνά αιτία διακοπής του ύπνου καθώς δημιουργούν αίσθημα δυσφορίας και καούρας. Τα εσπεριδοειδή, τα μαριναρισμένα πιάτα αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου προβλήματα στον ύπνο.

Φωτογραφία από Marvin Ozz: https://www.pexels.com/el-gr/photo/2474661/

Ωστόσο πέρα από τις πέντε αυτές τροφές, το άδειο στομάχι, μπορεί επίσης, να επιδεινώσει την αϋπνία. Γι’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή. Ένα υγιεινό ελαφρύ σνακ ή ένα φρούτο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Επίσης μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει την υπερένταση που μπορεί να έχετε από την διάρκεια της ημέρας.

Επιμέλεια: Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Πηγή: Scitechdaily, BBC

ertnews

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας