Άρθρα Κόσμος

Πυρκαγιά σε ρωσική αποθήκη πυρομαχικών

Νέο σαμποτάζ στη ρωσική πολεμική μηχανή, αυτή τη φορά στην περιοχή Τζιανκόι της Κριμαίας όπου σημειώθηκαν αλυσιδωτές εκρήξεις ● Οι Ουκρανοί αποφεύγουν να αναλάβουν ρητά την ευθύνη, καθώς οι Ρώσοι απειλούν με μαζικά αντίποινα ● Συνεχίζεται η προέλαση στο Ντονμπάς

Πυκνώνει τα σαμποτάζ στην Κριμαία και άλλες ρωσοκρατούμενες περιοχές η ουκρανική ηγεσία σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει κάπως -έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο- τις συνεχείς προελάσεις των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο του Ντονμπάς. Ετσι, μετά την «ορφανή» μεγάλη έκρηξη στην αεροπορική βάση Σάκι της Κριμαίας πριν από μία εβδομάδα, χτες ξέσπασε νέα «περίεργη» πυρκαγιά σε αποθήκες πυρομαχικών σε άλλη ρωσική στρατιωτική βάση της προσαρτημένης από το 2014 χερσονήσου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα χαράματα στην περιοχή Τζιανκόι, στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας, και οδήγησε σε αλυσιδωτές εκρήξεις που κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες. Η βάση και το γειτονικό χωριό εκκενώθηκαν βιαστικά, αλλά τελικά μόνο δύο άμαχοι περίοικοι της βάσης τραυματίστηκαν.

Αυτή τη φορά οι Ρώσοι ανακοίνωσαν αμέσως ότι πρόκειται για δολιοφθορά: όμως, όπως και στην περίπτωση του Σάκι, οι Ουκρανοί απέφυγαν να αναλάβουν ανοιχτά την ευθύνη για τη νέα επίθεση, καθώς οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει με μαζικά αντίποινα κατά πολιτικών «κέντρων αποφάσεων» στο Κίεβο και αλλού. Αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι δεν… κρατιούνται: «Το πρωί κοντά στο Τζανκόι άρχισε με εκρήξεις. Η Κριμαία σε μια φυσιολογική χώρα είναι η Μαύρη Θάλασσα, τα βουνά, η αναψυχή και ο τουρισμός. Αλλά η κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία είναι εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών και αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους εισβολείς και τους κλέφτες», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Και ένας άλλος στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρίι Γιέρμακ, δήλωσε ότι οι Ρώσοι «δεν θα νιώθουν πλέον ασφαλείς πουθενά στην Κριμαία» και διακήρυξε ότι οι συνεχείς επιθέσεις στα μετόπισθεν θα τους αναγκάσουν αργά ή γρήγορα να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο – παραβλέποντας προφανώς το γεγονός ότι η Κριμαία κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Ρώσους από τον καιρό της Μεγάλης Αικατερίνης…

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι Ουκρανοί σαμποτέρ ανατίναξαν γραμμές ρεύματος υψηλής τάσης που τροφοδοτούν τα συστήματα ελέγχου του μεγάλου ρωσικού πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται κοντά στο Κουρσκ, αναγκάζοντας τους διαχειριστές να προχωρήσουν σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας τουλάχιστον ενός αντιδραστήρα. Το ίδιο ουσιαστικά συνέβη πριν από λίγες μέρες και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορόζιε μετά από ουκρανικό βομβαρδισμό τον οποίο μάταια προσπάθησε το Κίεβο (και η συντριπτική πλειονότητα των δυτικών ΜΜΕ) να αποδώσει στη ρωσική πλευρά, παρά τον προφανή παραλογισμό μιας τέτοιας ενέργειας.

Τελικά ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δικαιολόγησε από τηλεοράσεως τις επιθέσεις στη Ζαπορόζιε, προχωρώντας και σε νέες απειλές κατά των ρωσικών δυνάμεων αλλά και των κατοίκων της περιοχής του Ενεργοντάρ, ενώ οι… πρακτικοί Ρώσοι «απάντησαν» με μαζικούς βομβαρδισμούς στρατιωτικών στόχων στη Νικόπολη και τα περίχωρά της, από όπου φαίνεται πως εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι που έπληξαν το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ενώ όμως οι Ουκρανοί ασχολούνται με σαμποτάζ και βομβαρδισμούς εργοστασίων, οι Ρώσοι συνεχίζουν τη μεθοδική καταστροφή των ουκρανικών οχυρών σε ολόκληρο το μέτωπο του Ντονμπάς, από το Σεβέρσκ στον Βορρά μέχρι τις πόλεις-φρούρια Μαρίνκα και Αβντίιβκα στον νότο.

Μεγάλο μέρος του Σολεντάρ έχει ήδη πέσει στα χέρια των Ρώσων, που από μέρα σε μέρα ετοιμάζονται να περικυκλώσουν από τρεις πλευρές το Μπαχμούτ και την Αβντίιβκα, ενώ συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί σταθμών διοίκησης και στρατώνων στις εισόδους του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται επίσης, μετά από αρκετό καιρό, και στα περίχωρα του Χάρκοβου, όπου οι Ουκρανοί έχασαν τον έλεγχο τριών σημαντικών οικισμών.

 efsyn.gr
banner-article

Ροη ειδήσεων