Σχόλια

Ξέρξης και Ερντογάν. Αλαζονείες παράλληλες!

Από το προεδρικό αεροπλάνο επιθεώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, ξεκινώντας έτσι τη φιέστα  που από τη μια έχει σκοπό να τονώσει το εκλογικό του προφίλ κι από την άλλη να επιδιώξει οικονομικά και στην πορεία άλλα πιο επιζήμια για μας κέρδη.

Και, βέβαια, μπορεί να έχει ηγετικές και διπλωματικές  ικανότητες, με τις οποίες ξεγλιστράει παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια, καθώς ερωτοτροπεί ασύστολα πότε με τις ΗΠΑ  και πότε με τον Πούτιν!

Έχει όμως ένα χαρακτηριστικό μειονέκτημα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Την αλαζονεία!

Κι εδώ, μοιραία, έρχεται η Ιστορία να θυμίσει τον άλλο μεγάλο αλαζόνα της Ανατολής, τον Πέρση Βασιλιά Ξέρξη και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Σίγουρος για τη νίκη του ο Ξέρξης είχε στήσει το θρόνο του στο Αιγάλεω για να απολαύσει τη συντριβή των Ελλήνων από ψηλά! Δε χρειάζεται να αναλωθούμε σε λεπτομέρειες. Ενωμένοι οι Έλληνες, μαζί και οι αιώνιοι αντίπαλοι, Αθηναίοι και Σπαρτιάτες, νικούν τον περσικό στόλο, δείχνοντας στον Ξέρξη πως υπάρχουν κι άλλα σημαντικά πράγματα πέρα από τη δύναμη, όπως το ήθος και η αγάπη για την πατρίδα.

Ο παραλληλισμός ανάμεσα στους δύο ισχυρούς Ανατολίτες, που κομπάζουν για τη δύναμή τους δεν γίνεται για να προδικάσουμε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό της Σαλαμίνας. Θα ήταν αστείο! Ξέρουμε ποιοι είμαστε, ξέρουμε τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. H Μικρασιατική Καταστροφή απέχει 100 χρόνια από σήμερα και θυμόμαστε καλά το ρόλο των τότε συμμάχων μας… Μακάρι να μην έρθουν ποτέ τέτοιες δύσκολες ώρες.

Όμως αυτή η υπεροψία, η αλαζονεία, που ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης, ποιος ξέρει ποια επακόλουθα θα έχει για τον ίδιο τον Ερντογαν…

Κι εδώ ο Καβάφης επισημαίνει:

Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή!
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.

Διαβάζει ο Ερντογάν Καβάφη; Σίγουρα όχι!

far

banner-article

Ροη ειδήσεων