Ελλάδα Κόσμος

Οι μάσκες έπεσαν για τις επαναπροωθήσεις / Η Frontex γνώριζε τα πάντα, τις χρηματοδοτεί και τις συγκαλύπτει!

«H έκθεση αποτελεί ένα κατηγορητήριο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι τα κάνει όλα σωστά και η οποία κατηγορεί για όλες τις παραβιάσεις δικαιωμάτων τις κακές ΜΚΟ, τα αριστερά ΜΜΕ και την τουρκική προπαγάνδα» αναφέρει ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, που αποκάλυψε το πόρισμα της OLAF

Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Το λεπτομερές πόρισμα της ΟLAF δεν αφήνει καμία αμφιβολία: η Ελλάδα κάνει συστηματικές επαναπροωθήσεις, η Frontex γνώριζε τα πάντα, τις χρηματοδοτεί και τις συγκαλύπτει. Η έρευνα της OLAF, που ακολούθησε τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις πέντε ευρωπαϊκών μέσων, διεξήχθη σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας από την πλευρά της.

Οι αποδείξεις-βουνό του εμπιστευτικού πορίσματος αφενός βάζουν ταφόπλακα στους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών, αφετέρου απαιτούν την άμεση και αξιόπιστη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι τόσο ισχυρές που θα έπρεπε ήδη να είχαν προκαλέσει τις παραιτήσεις των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Εκτός και αν οι υπουργοί αμφισβητούν και τους «αδιάφθορους» της OLAF.

Ο βαθμός της αναλγησίας της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα είναι τέτοιος που πριν από έναν μήνα ο υπουργός Νότης Μηταράκης βράβευσε τον πρώην αρχηγό του Λιμενικού, ναύαρχο ε.α. Θεόδωρο Κλιάρη. Επί των ημερών του τελευταίου αγνοούνται περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφηκε η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος. Είχε προηγηθεί πάλι από τον Νότη Μηταράκη η βράβευση της πέτρας του σκανδάλου, του πρώην επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι (τον οποίο είχε ευχαριστήσει και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης), ο οποίος οδηγήθηκε σε ταπεινωτική παραίτηση εξαιτίας των συντριπτικών εις βάρος του στοιχείων από την έκθεση της ΟLAF.

Μία μέρα πριν από την παραίτησή του, η δημοσιογραφική έρευνα πέντε ευρωπαϊκών μέσων αποκάλυπτε ότι η Frontex συμμετείχε σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 8.355. Στην έκθεση της OLAF οι ερευνητές παρουσιάζουν λεπτομερή στοιχεία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει η Ελλάδα και δείχνουν ότι η Frontex γνώριζε από την αρχή. «O Φαμπρίς Λετζέρι και οι συνεργάτες του τις κάλυψαν. Είπαν ψέματα στο Ευρωκοινοβούλιο και απέκρυψαν το γεγονός ότι η υπηρεσία στήριζε και συμμετείχε σε κάποιες επαναπροωθήσεις χρηματοδοτώντας τες με ευρωπαϊκά κεφάλαια» σημειώνει το Spiegel.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται πως «βάσει των φωτογραφιών και των πληροφοριών που είχαμε και των εικόνων που εμείς είδαμε, ήταν κοινός τόπος μέσα στη Frontex πως είχαμε να κάνουμε με “παράνομες επαναπροωθήσεις”, αλλά ανώτερα στελέχη της διοίκησης ήθελαν να το συγκαλύψουν και να μην αφήσουν τη Frontex να το ερευνήσει»!

Στην έκθεση γίνεται -μεταξύ άλλων- εκτενής αναφορά στη συμπεριφορά της Frontex σε ένα περιστατικό που συνέβη στις 5 Αυγούστου 2020, όταν η ελληνική ακτοφυλακή επαναπροώθησε σκάφος που μετέφερε περίπου 30 μετανάστες και πρόσφυγες στα τουρκικά ύδατα αντί να τους διασώσει και να τους αποβιβάσει στην Ελλάδα. Σε αυτό το περιστατικό αναφέρεται ότι η Frontex γνώριζε τι θα συμβεί, καθώς την επαναπροώθηση γνωστοποίησε αεροσκάφος της στα αρχηγεία της στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι επικεφαλής της εμπόδισαν τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.

«H έκθεση αποτελεί ένα κατηγορητήριο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι τα κάνει όλα σωστά και η οποία κατηγορεί για όλες τις παραβιάσεις δικαιωμάτων τις κακές ΜΚΟ, τα αριστερά ΜΜΕ και την τουρκική προπαγάνδα» αναφέρει ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, που αποκάλυψε το πόρισμα της OLAF.

Στο τελευταίο γίνονται πολλές αναφορές και για το τοξικό εργασιακό περιβάλλον της Frontex για οποιονδήποτε υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η πρώην διευθύντρια Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, Inmaculada Arnaez, συγκρινόταν από άλλα στελέχη με τον δικτάτορα Πολ Ποτ – «αυτή μαζί με τους αριστερούς εργαζόμενους θα εγκαταστήσουν μέσα στην υπηρεσία ένα τρομοκρατικό καθεστώς τύπου Κόκκινων Χμερ» ανέφεραν.

Για τις τρομακτικές αποκαλύψεις ρωτήθηκε χθες η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίτα Χίπερ, η οποία αμήχανα είπε ότι η Κομισιόν έχει στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τις επαναπροωθήσεις, υπογραμμίζοντας πως «η εθνική διοίκηση και οι δικαστικές αρχές έχουν την άμεση ευθύνη να διασφαλίσουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε πως «στην Ελλάδα οι επαναπροωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει de facto γενική πολιτική». Εξάλλου το πόρισμα της ΟLAF δείχνει πόσο αναξιόπιστη ήταν η πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (του μέχρι πρότινος διοικητή Α. Μπίνη), η οποία δεν είδε πουθενά επαναπροωθήσεις.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων