Άρθρα Κόσμος

Οι διεφθαρμένοι του Φόρειν ΄Οφις που «προσκυνούν» οι δικοί μας… / γράφει η Φανούλα Αργυρού

 Φανούλα Αργυρού*

Παραιτήθηκε ακόμα ένα στέλεχος της κυβέρνησης Boris Johnson. Είναι  ο Συντηρητικός βουλευτής Chris Pincher και παραιτήθηκε από τη θέση  του ως Deputy Chief Whip στη Βουλή των Κοινοτήτων.  Ο εν λόγω βουλευτής μάς ενδιαφέρει άμεσα,  καθώς ήταν υπεύθυνος να διαχειρίζεται την τύχη της πατρίδας μας, από τις 25 Ιουλίου 2019  μέχρι τις 13 February 2020 ως Υφυπουργός Ευρώπης  στο Υπουργείο Εξωτερικών Κοινοπολιτείας ( και Ανάπτυξης).   Είχε αντικαταστήσει τον άλλο παραιτηθέντα τότε,  γνωστότατο για τις θέσεις του  έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με την ΑΟΖ, και τις διαπραγματεύσεις στο Κράν Μοντανά, Sir Alan Duncan.  (Μεταξύ Ιουλίου 2016 και 2019).

Ο Chris Pincher  (βουλευτής για την περιοχή Tamworth του Staffordshire από το 2010) έδωσε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό Boris Johnson  λέγοντας ότι «ντρόπιασε τον εαυτό του». Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του η οποία δημοσιεύθηκε στον Τύπο, έγραψε ότι: «ήπιε  πολύ και πρόσβαλε τον εαυτό του και άλλους γι΄αυτό το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να παραιτηθεί της θέσεώς του… ήταν τιμή του που υπηρέτησε στην κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας. ».

Η επιστολή παραίτησης του Chris Pincher

Η εφημερίδα «Sun» που -πρόβαλε το θέμα, έγραψε ότι βρισκόταν στο Carlton Club (ένα κλάπ για μέλη του Συντηρητικού Κόμματος) και ότι επιτέθηκε σε δύο άλλους άνδρες εκεί. Σύμφωνα με περαιτέρω εξηγήσεις που πρόβαλε το τηλεοπτικό «Sky», ο Chris Pincher «ήταν υπερβολικά μεθυσμένος» και το  ίδιο βράδυ στο ίδιο eliteclub  παρευρίσκονταν για δεξίωση και μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών της ομάδας «Φίλοι της Κύπρου». Ένας από τους οποίους δήλωσε στο «Sky» ότι ήταν περίπου 1η ώρα πρωινή όταν  ο Pincher  τελικά έφυγε από το κλάπ, μετά που είχε κλείσει το μπάρ.

Ομιλία προς τους «Φίλους της Κύπρου» – Φώτο

Ο Pincher ομιλεί στους Συντηρητικούς «Φίλους της Κύπρου»

Επιπλέον η ομογενειακή «Ελευθερία» (7/7/2022 – η γράφουσα πήρε την πληροφορία από την «Ελευθερία» από τις 6/7/22 ) πληροφορήθηκε ότι  ο Συντηρητικός βουλευτής που …. «χούφτωνε άνδρες συναδέλφους του» έκανε και ομιλία στους «Φίλους της Κύπρου» (Βρετανούς και Ελληνοκύπριους) εξασφαλίζοντας και φωτογραφία.

Η Κυριακάτικη «Telegraph» έγραψε ότι « ο Πρωθυπουργός έκλεισε τα μάτια του» σε προειδοποιήσεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις του εν λόγω βουλευτή. Η  Κυριακάτικη «Mirror» έγραψε ότι προειδοποιήθηκε δύο φορές και η «Independent» ισχυρίζεται ότι ένας Συντηρητικός βουλευτής ισχυρίζεται ότι ο Chris Pincher τον «χούφτωσε»  δύο φορές (“groped” twice”).

Η δε Κυριακάτικη «Mail», προχώρησε πιο πέρα και έγραψε ότι ο πρώτος που ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την συμπεριφορά του Chris Pincher πριν δύο χρόνια, ήταν ο πρώην αρχι-σύμβουλος του DominicCummings ( ο οποίος παραιτήθηκε και εκείνος προ καιρού).

Ο Johnson «αντέδρασε» λέγοντας στους βοηθούς του πως ο βουλευτής είναι… «He’s handsy. That’s a problem. Pincher by name, pincher by nature»– «Αρέσκεται να χουφτώνει. Είναι πρόβλημα. Χουφτωτής το όνομα χουφτωτής στη πράξη» Με άλλα λόγια, όνομα και πράμα ο άνθρωπος!!

Αυτό είναι δυστυχώς  το …επίπεδο πλέον των ηθικών αξιών της βρετανικής κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητας…

Κυπριακό

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος διορίστηκε «διαχειριστής» του Κυπριακού! Βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της προώθησης της λεγόμενης «επανένωσης της Κύπρου», πιο αναλυτικά προωθούσε  νέες συνομιλίες για  επανα-διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από εκεί που άφησε ο Sir Alan Duncan.   Νεότερες δημοσιεύσεις αναφέρουν ισχυρισμούς ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς και ΚΑΙ ενόσω ήταν Υφυπουργός στο Φόρειν ΄Οφις!

H “Mirror” 4.7.22 κατέγραψε το «ιστορικό» του, αναφέροντας ότι ως Υφ. Ευρώπης επισκέφθηκε μεταξύ άλλωνχωρών και την Κύπρο.

«…July 2019: Boris Johnson enters No10 and gives him a ministerial job

Boris Johnson moved Chris Pincher to a ministerial job in the Foreign Office immediately upon taking the Tory leadership.

He served as Minister for Europe and the Americas, visiting Cyprus, Germany, Ukraine, Gibraltar, Italy, Croatia, Poland, the Czech Republic and more…»

Ο Πρωθυπουργός Boris Johnson με τον βουλευτή  Chris Pincher  (Φώτο “Sky”)

https://www.mirror.co.uk/news/politics/what-boris-johnson-know-chris-27392322

Καταπελτική επιστολή του λόρδου McDonald

Ο λόρδος ΜcDonald

 Ο πρώην πλέον υψηλόβαθμος Αξιωματούχος στο Φόρειν ΄Οφις μεταξύ 2015-2020 λόρδος  McDonald  ,  έγραψε στις 5.7.2022, στην Επικεφαλής της  Επιτροπής Προτύπων του Κοινοβουλίου Kathryn Stoneβάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και εκθέτοντας ως αναληθή τα όσα επικαλείται το 10 DowningStreet προσπαθώντας να ελαφρύνει τον Pincher. O λόρδος  McDonald of Salford  φανέρωσε ότι όταν το 2019  ο Pincher  ανέλαβε στο Φόρειν ΄Οφις Υφυπουργός ομάδα αξιωματούχων του παραπονέθηκε  ΕΠΙΣΗΜΑ για την συμπεριφορά του. ΄Εγινε έρευνα και το παράπονο έγινε δεκτό. Απολογήθηκε και υποσχέθηκε να μην επαναλάβει εκείνη την συμπεριφορά.  «Ο Johnson ενημερώθηκε προσωπικά. Ο Pincher δεν αθωώθηκε.  Ο  Pincher με εξαπάτησε το 2019 όπως και άλλους.  Σας γράφω σήμερα  από καθήκον, προς το στόχο της έρευνας αλλά και από καθήκον προς τα θύματα…» τόνισε ο λόρδος McDonald, Μόνιμος Υπουργός στο Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας 2015-2020.  

https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-62047757  

Denis MacShane -Υφυπουργός 28 Οκτωβρίου 2002 – 11 Μαΐου 2005

 Ο  Pincher, όμως,  δεν είναι το πρώτο υπόδειγμα πολιτικού που χειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια το Κυπριακό.  Να θυμίσω την εποχή του διαβόητου «Σχεδίου Ανάν/Χάνει», Υφυπουργός Ευρώπης ήταν ο καταδικασθείς για απάτες και φυλακισθείς Denis MacShane με προϊστάμενό του τον φιλότουρκο Jack Straw…

Ο MacShane κατηγορήθηκε βάσει του Theft Act 1968 με 19 κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες με ψεύτικες αποδείξεις για απόσπαση 12,900 λιρών κτλ. Στις 18 Νοεμβρίου 2013 παραδέχθηκε ενοχή στο Old Bailey και στις 23 Νοεμβρίου 2013 φυλακίστηκε για έξι μήνες. Αξίζει να αναφέρω τη δήλωση του Δικαστή Mr. JusticeSweeney ολοκληρώνοντας την υπόθεση όπου ο πρώην αξιωματούχος του Φόρειν Όφις καταδικάστηκε για « dishonest false accounting».

Είπε ο δικαστής: «Τhe dishonesty involved was considerable and was repeated many times over a long period». (Η εν λόγω ατιμία ήταν πολύ μεγάλη επαναλήφθηκε πολλές φορές για μια μακρά περίοδο»).

Εκτίνοντας την ποινή του ο πρώην του Φόρειν Όφις, MacShane , έτυχε να βρεθεί και στην ίδια φυλακή με τον άλλο καταδικασθέντα, Τουρκοκύπριο Αζίλ Ναδίρ!

Geoff Hoon  –  Υφυπουργός Ευρώπης 8 Μαΐου 2006 – 28 Ιουνίου 2007

Ο Κοινοβουλευτικός Επίτροπος Προτύπων  ερεύνησε τις ενέργειες και  του Εργατικού βουλευτή  Geoff Hoon  και σε έκθεσή του το Νοέμβριο του 2010 αποφάνθηκε ότι είχε παραβιάσει το κώδικα Προτύπων της Βουλής και είχε ντροπιάσει τη Βουλή των Κοινοτήτων. Είχε αποσυρθεί από βουλευτής από  το Μάιο του 2010.

Keith Vaz -Υφυπουργός Ευρώπης 11 Οκτωβρίου 1999 – 11 Ιουνίου 2001

Ακόμα ένας Υφυπουργός που είχε να κάνει με το Κυπριακό, έστω και για λίγο. Η Επιτροπή Προτύπων της Βουλής των Κοινοτήτων στις 29 Οκτωβρίου 2019 δημοσίευσε ότι ο Εργατικός Keith Vaz παραβίασε τη παράγραφο 16 του Κώδικα Δεοντολογίας του 2015. Παραιτήθηκε από βουλευτής στις 6 Νοεμβρίου  του 2019. H “Daily Telegraph” είχε γράψει στις 31.Οκτωβρίου 2019 : « Γιατί ο Keith Vaz είναι στο Κοινοβούλιο; …Παραιτήθηκε από Υφυπουργός το 2001, τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 2002, ονομάσθηκε το 2009 ως πλεγμένος στο σκάνδαλο εξόδων… Η ικανότητα του να επιζεί σίγουρα λέγει ότι κάτι έσπασε στο δημοκρατικό μας σύστημα».

https://www.telegraph.co.uk/opinion/2019/10/31/keith-vaz-even-parliament/

Στο Προεδρικό της ΚΔ

Στις 4 Οκτωβρίου 2019 ο Pincher,  (όπως έγραψε η “Mirror”)  το ίδιο χρόνο που ανέλαβε ως Υφυπουργός Ευρώπης, επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος τον δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Από το  ανακοινωθέν του ΓΤΠ με φωτογραφία.

Εικονίζονται ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης πλαισιωμένος από τους Chris Pincher και Πρόδρομο Προδρόμου και άλλους. Παρεμπιπτόντως προσέξτε τα δύο ταψάκια στο τραπέζι του Προεδρικού. Σε ένα κυβερνητικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατά τα άλλα έπρεπε να απαγορευόταν το κάπνισμα!

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης κ. Christopher Pincher.

Μετά τη συνάντηση, ο Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε μια πολύ καρποφόρα συνάντηση, προσθέτοντας ότι συζήτησαν τη σημασία της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση έχει κάνει σαφές ότι «η Μεγάλη Βρετανία αποδοκιμάζει οποιεσδήποτε γεωτρήσεις στα ύδατα κοντά στην Κύπρο και στηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της».

Πιο σημαντικό, είπε, είναι ότι ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος όλων των Κυπρίων στο νησί…»

https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-62047757

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:«Το άρθρο αυτό γράφτηκε και στάλθηκε στην «Σημερινή» στις 6 Ιουλίου 2022 λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη παραίτηση του βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον»

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας