Άρθρα Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες

Βιβλίο / Θανάσης Μαρκόπουλος “Η λέξη της λέξης” – Ένα ενδιαφέρον φιλολογικό και κριτικό καλειδοσκόπιο

 

Μετά από 8 ποιητικές συλλογές και 10 μελέτες, δοκίμια και ανθολογήσεις, ο πολυγραφότατος ποιητής και κριτικός Θανάσης Μαρκόπουλος εκδίδει το σύνολο κριτικών και φιλολογικών δοκιμίων με τον τίτλο “Η λέξη της λέξης”, εκδόσεις Μελάνι, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά όχι μόνο για γνώστες αλλά και για φίλους της Λογοτεχνίας.

Γνωστή η ικανότητα του Θανάση Μαρκόπουλου να βρίσκει για τις  ποιητικές του συλλογές ή για τα δοκίμιά του τίτλους ιδιαίτερους που συμπυκνώνουν το περιεχόμενο του κάθε βιβλίου αλλά και διεγείρουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

“Η λέξη της λέξης”, λοιπόν, είναι ο τίτλος και μέσα στις σελίδες του βιβλίου περιέχονται συγγραφείς της μεταπολεμικής περιόδου καλύπτοντας μια πλατιά γκάμα προσώπων αλλά και προσεγγίσεων.

Κούλα Αδαλόγλου, Μανώλης Αναγνωστάκης, Περικλής Σφυρίδης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ανέστης Ευαγγέλου, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Θανάσης Βαλτινός, Δημήτρης Μίγγας και πολλοί άλλοι κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς ο Μαρκόπουλος προσεγγίζει τους λογοτέχνες από διάφορες γωνίες φωτίζοντας κάθε φορά σημεία που επιλέγει.

Κι εκείνο, βέβαια, που είναι εξίσου ενδιαφέρον με το περιεχόμενο του βιβλίου, είναι το ύφος του ίδιου του Θανάση Μαρκόπουλου, που δουλεμένο μέσα από τον προσωπικό αγώνα του ποιητή με τις λέξεις και του κριτικού με την αντικειμενικότητα, δίνει μια απολαυστική αίσθηση λόγου στον αναγνώστη του βιβλίου.

Προσωπικά ανακάλυψα στο βιβλίο ποιητές που δεν γνώριζα, το ομολογώ, και στίχοι τους με έκαναν να τους γνωρίσω και να τους ψάξω. Γιατί αποσπάσματα όπως οι παρακάτω του Ορέστη Αλεξάκη δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Δε σ’ απαρνήθηκα ποτέ γέρικο σπίτι
με τα βαθιά σου μυστικά με τους τριγμούς σου
με τα θαμπά εικονίσματα με το ωχρό καντήλι
και με τ’ ανάρια βήματα που σ’ ανασταίναν
……………………………………………………….

Ματιά διεισδυτική από τον Θανάση Μαρκόπουλο,  μελέτη και γνώση χρόνων πολλών πάνω στο αντικείμενο, ευρηματικότητα στη σύλληψη και ποικιλία στην κατάθεση των επιλογών, κάνουν το τελευταίο βιβλίο του άλλη μια εξαιρετική παρουσία στον κόσμο της φιλολογικής κριτικής.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας