Περιβάλλον

Αρχαιολογικοί χώροι βορά στη βιομηχανία των ΑΠΕ / Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25   για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Aδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών  Σταθμών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος», το ΥΠΕΝ  παραδίδει αγροτική γη και -για πρώτη φορά ρητά- αρχαιολογικούς χώρους για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Το σχέδιο νόμου και οι τροπολογίες που το συνοδεύουν εισάγονται για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύνανται να παραχωρούνται ακίνητα «ανεξαρτήτως έκτασης» για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης, χωρίς δημοπρασία, μετά από αίτηση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Επίσης, η χρήση παραχωρείται στον αιτούντα για όσο χρόνο εξυπηρετείται ο σκοπός της παραχώρησης, με ανώτατο όριο τα 40 έτη.

Και παρακάτω επισημαίνεται ότι «Το παρόν εφαρμόζεται και επί ακινήτων της παρ. 1, τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, τόπους πλησίον μνημείων και εν γένει σε ακίνητα περιοχών που εμπίπτουν στον ν. 4858/2021», δηλαδή τον αρχαιολογικό νόμο. Η τροπολογία υπογράφεται μάλιστα, από μια σειρά υπουργών, μεταξύ των οποίων η κ. Μενδώνη.

Το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, με ανακοίνωσή του, αφού αναφέρει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον τομέα των έργων ΑΠΕ, διατυπώνει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, που καταδεικνύουν τον ακραίο χαρακτήρα της συγκεκριμένης επιλογής, την οποία χαρακτηρίζει πέρα από κάθε δεοντολογία, λογική και όριο.

Καλεί, δε, όλα τα κόμματα της Βουλής, όλες τις συλλογικότητες και τους φορείς, όλους τους πολίτες, να βάλουν -επί τέλους- ένα όριο στα εξωφρενικά σχέδια που υλοποιούνται, εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και που έχουν ως νέο στόχο το τελευταίο προπύργιο, αυτό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, απαιτώντας απόλυτη προστασία των αρχαιολογικών – ιστορικών χώρων, των τόπων ιδιαίτερης φυσικής αξίας και των μνημείων της φύσης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης εδώ

Αντιδράσεις από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Καθολική υπήρξε, σήμερα στη Βουλή, η πολιτική διαφωνία σύσσωμης της αντιπολίτευσης με τις διατάξεις της τροπολογίας.

«Βαθιά αντιδραστική» την χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας την απόσυρσή της, ενώ κατά της ρύθμισης τάχθηκε και το ΜέΡΑ25 καταθέτοντας αίτημα αντισυνταγματικότητας το οποίο απορρίφθηκε παρότι στηρίχτηκε τόσο από το ΚΚΕ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ανέφερε ότι η διάταξη που κατέθεσε με τροπολογία η κυβέρνηση αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ προβλέπει ρητώς τη δυνατότητα παραχώρησης για ακίνητα, τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους πλησίον μνημείων, και εν γένει ακίνητα των περιοχών που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4858/2021. «Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα παραχώρησης για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ακινήτων που προστατεύονται από το σύνταγμα και την αρχαιολογική νομοθεσία», είπε ο κ. Αρσένης.

Απαράδεκτη, χαρακτήρισε, τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη Πέρκα, την τακτική κατάθεσης υπουργικών τροπολογιών, μετά το πέρας της επεξεργασίας ενός νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, δεδομένου ότι έτσι αποφεύγεται και η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25, είπε η κυρία Πέρκα, τυπικά, δεν τεκμηριώνεται απολύτως αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά τη στηρίζει για να αποσυρθεί αυτή η «απαράδεκτη» τροπολογία, με δεδομένη, όπως είπε, και την υποβάθμιση της πολιτικής που ασκείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

banner-article

Ροη ειδήσεων