Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βέροια – Εκκοκκιστήριο Ιδεών/ Στα εγκαίνια της έκθεσης της Γεωργιάννας Νταλάρα: Ένας λαμπερός κόσμος γεμάτος χρώμα και παιδική αθωότητα

 

Εγκαίνια απόψε το βράδυ για την έκθεση ζωγραφικής της Γεωργιάννας Νταλάρα στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών. «Ταξίδια με χρώματα» ήταν ο τίτλος της έκθεσης και το χρώμα ήταν σ’ όλες τις παραλλαγές του και σ’ όλα τα ζευγαρώματά του ένα αέναο ταξίδι στον κόσμο της παιδικής αθωότητας.

Με σπουδές στην Αμερική η Γεωργιάννα γύρω από τη Λογοτεχνία και το Θέατρο, με σπουδές και στη ζωγραφική, παιδί διάσημων γονιών, του Γιώργου Νταλάρα και της Άννας Ραγκούση, μας ξάφνιασε και με τη ζωγραφική της και με το χαρακτήρα της.

Η ζωγραφική της, χρώματα και σχήματα που περιστρέφονται γύρω από το ίδιο μοτίβο, ένας βυθός που για κάποιους μπορεί να είναι η ανθρώπινη σκέψη και για άλλους η ανθρώπινη ψυχή, έχουν ορατά αλλά και αόρατα μικρά ψάρια που κινούνται σχηματίζοντας ατέλειωτες εικόνες που, ενώ μοιάζουν ίδιες, είναι όλες διαφορετικές…

«Τα πάντα ρει» στη ζωγραφική της; Αυτό θέλει να πει με τα χρώματα και την κίνηση των κυμάτων τους;

Τη ρωτάς κι εκείνη σου απαντά τελείως ανεπιτήδευτη με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια πως κι εκείνη δεν ξέρει γιατί και πώς, μόνο που τα σχήματα και τα χρώματα αυτά στριφογυρίζουν εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό της, από τα δεκάξι της χρόνια και τώρα γίνονται πια έκφραση μ’ αυτήν τη μορφή.

Η Γεωργιάννα δεν είναι «δήθεν», δεν το παίζει καλλιτέχνιδα. Είναι τόσο απλή, όσο και τα έργα της. Μπορείς να τη φωνάζεις με το μικρό της όνομα, γιατί έτσι αισθάνεσαι, μπορείς να τη ρωτάς και να σου απαντά με ελάχιστα λόγια, ζητώντας να μιλήσουν τα έργα της αντί γι’ αυτήν.

Μέσα σε τέτοια “σπατάλη” χρώματος, (όμως με θαυμαστή αρμονία συνταιριασμένου σε κάθε έργο με τα υπόλοιπα), η ίδια λέει πως προτιμά το πράσινο. Γιατί; Γιατί είναι το χρώμα της φύσης, απλωμένο παντού.

Όσο για το ξεκίνημά της στον χώρο των εικαστικών και για το πώς νιώθει τη ζωγραφική ως Τέχνη λέει:

«Είναι κάτι που προέκυψε πηγαία τα δύο τελευταία χρόνια, αν και ζωγράφιζα από παλιά.

Δεν ακολουθώ κάποιο κίνημα στην Τέχνη.

Για μένα η ζωγραφική σημαίνει δυο πράγματα: αγάπη και φως»

Όσο για τον πατέρα Γιώργο Νταλάρα, που φυσικά ήταν παρών, εκείνο που δήλωσε ήταν πως ένιωθε περήφανος, όπως κάθε πατέρας, όταν τα παιδιά του δημιουργούν, αλλά πολύ περισσότερο όταν έχουν τόσο έντονη προσωπικότητα, όπως η Γεωργιάννα.

Όμως και μια έκπληξη από τη μεριά της Χορωδίας «Ηχώ Βερόης», που τα περισσότερα μέλη της ήταν ανεπίσημα στη έκθεση, έκανε το κλίμα γενικής ευφορίας ακόμη εντονότερο, καθώς τραγούδησαν ένα βεροιώτικο και ένα σεφαραδίτικο τραγούδι με τον δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο.

Γύρω, παντού οι πίνακες της Γεωργιάννας. Ο Γιάννης Ναζλίδης,  να μιλά για τη ζωγραφική της με τον δικό του ποιητικό τρόπο και με τη δική του ευαισθησία ως ζωγράφου:

«Ένα κορίτσι διορθώνει τον κόσμο μέσα της και έξω της…

Η Γεωργιάννα είναι απείραχτη από τους σύγχρονους ανέμους…

Η Γεωργιάννα διαγράφει τη συντηρητικότητα…»

Όταν την καλεί να μιλήσει, εκείνη λέει: «Δεν χρειάζονται πολλά λόγια… Αν κάτι αισθανθούμε βλέποντας τα έργα…».

Πολύς κόσμος, όλοι με διάθεση τρυφερή απέναντι στην αθόρυβη καλλιτέχνιδα. Της μιλούν, τη ρωτούν για τα έργα της. Απαντά.  Καμιά επιτήδευση, τίποτα ψεύτικο…

Μια πολύ ωραία βραδιά! Απλότητα, ειλικρίνεια, ζεστασιά…

……………………

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20 Ιουλίου 2022.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά Πρωί 10 με 13.00 & Απόγευμα 18.30 με 21.30

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας