Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βέροια – “Δρόμοι διαφυγής”: Εγκαινιάστηκε η ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Prismatique projekt

 

Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, που κόστισε σε όλους μας, κυρίως ψυχικά, δημιουργώντας πλήθος αρνητικών συναισθημάτων, τρεις γυναίκες εκθέτουν τα έργα που φιλοτέχνησαν μέσα σ’ αυτό το σκοτεινό διάστημα. Η μία είναι η δασκάλα τους, οι άλλες οι μαθήτριες

Η Ελπίδα Καλογερίδου απόφοιτη Σχολής Καλών Τεχνών και εκπαιδευτικός είναι η δασκάλα. Οι μαθήτριες,  η Ειρήνη Κωστοπούλου και η Αναστασία Ασικίδου, ανήσυχες και οι δυο και με συνδετικό τους κρίκο την αγάπη για την Τέχνη.

Μιλώντας και οι τρεις για τον “πόλεμο” του εγκλεισμού, που γι΄αυτές ο καλύτερος δρόμος διαφυγής ήταν ο δρόμος της Τέχνης, έδωσαν τον τρόπο που προσέγγισαν τα θέματά τους, καθώς η φύση τους έδινε με τα “μοντέλα” της τον τρόπο να πολεμήσουν τη μοναξιά.

Η Ειρήνη Κωστοπούλου λέει γι’ αυτήν την εσωτερική διαδικασία:

“Η αντίσταση είναι αυτή που θα μας σώσει. Αυτή η αντίσταση για μένα ήταν και οι δρόμοι διαφυγής με την Ελπίδα την Καλογερίδου, την εικαστικό που μας βοήθησε να βρούμε μέσα μας στοιχεία που δεν τα γνωρίζαμε.

Ότι εγώ θα μπορούσα να ζωγραφίσω έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο τον ερασιτεχνικό, δε θα μπορούσα ποτέ να το φανταστώ.”

Οι τρεις τους ζωγραφίζουν το υγρό στοιχείο, στοιχείο ελευθερίας, αλλά και σπίτια  και φιγούρες ανθρώπινες. Οι περισσότεροι πίνακες έγιναν με βάση φωτογραφίες που τράβηξαν μόνες τους, αλλά και σε κάποια γωνιά κοσμήματα της Αναστασίας Ασικίδου έδειχναν έναν ακόμη καλλιτεχνικό δρόμο.

Σήμερα στα εγκαίνια οι επισκέπτες της έκθεσης τις είδαν λαμπερές πλάι στα έργα τους να έχουν βρει “δρόμους διαφυγής” σ’ αυτήν τη δύσκολη εποχή που ζούμε.

Η έκθεση των τριών θα  είναι ανοιχτή από τις 23/6 μέχρι και τις 29/6/2022, στο Prismatique projekt, Πιερίων 3.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων