Άρθρα

Ανησυχία για δραματική μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου / Βακτήριο απειλεί με αφανισμό τους ελαιώνες | videos

Η εικόνα από τους ιταλικούς ελαιώνες είναι απογοητευτική. Τα δέντρα προσβάλλονται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, παίρνουν ένα άρρωστο ωχρό χρώμα και τελικά «δεν έχουν πιθανότητα επιβίωσης» σύμφωνα με τον ιστότοπο Atlas Obscura.

Τα προβλήματα στον ιταλικό ελαιώνα άρχισαν πριν από μία δεκαετία, όταν εξαιτίας του βακτηρίου χάθηκαν 20 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Πούλια. Το βακτήριο μεταφέρεται από το έντομο hilaenus spumarius, που απομυζά τον χυμό των δέντρων. Από την Πούλια το πρόβλημα μεταφέρθηκε και σε άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ιταλίας και τώρα πλέον θεωρείται απειλή για όλη την Μεσόγειο.

Οι παράγοντες της βιομηχανίας ελαιολάδου ανησυχούν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το βακτήριο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί τόσο που θα πούμε… το λάδι, λαδάκι.

«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή. Το μέλλον είναι αβέβαιο», δήλωσε στην αμερικανική The Post ο Πιέτρο Μπρεμπίλια, ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής πώλησης ειδών διατροφής στην Τοσκάνη, ο οποίος κάνει εξαγωγές ιταλικού ελαιολάδου και στις ΗΠΑ. Ο Μπρεμπίλια θεωρεί ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου, που λέει πως έχει πλήξει το 50% της ιταλικής παραγωγής τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Είναι χρόνια που έχουμε αυτό το πρόβλημα… οι ελαιώνες καταστρέφονται. Ανησυχώ», λέει ο Μπρεμπίλια, τονίζοντας ότι εξαιτίας του βακτηρίου έχει υποβαθμιστεί και η ποιότητα του ιταλικού ελαιολάδου, με συνέπεια να μην ανταποκρίνεται στα υγειονομικά στάνταρντ αρκετών χωρών. «Αγαπώ την χώρα μου, αλλά δεν είμαστε και οι καλύτεροι για να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας», ομολογεί ο Μπρεμπίλια, αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για το πρόβλημα.

Πάντως ένας άλλος ειδικός της ιταλικής αγοράς, ο Φραντσέσκο Ντ΄ Ονόφριο, στέλεχος αλυσίδας σούπερ-μάρκετ, λέει στην The Post ότι η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε πρωτοβουλίες για μαζική φύτευση νέων ελαιόδεντρων όπου προκλήθηκαν καταστροφές από το βακτήριο. «Έχω μιλήσει με μεγάλους παραγωγούς στην Ιταλία και δεν βλέπουν πρόβλημα για την παραγωγή του 2023», λέει στην αμερικανική εφημερίδα ο Ντ΄ Ονόφριο, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον η παραγωγή του 2023 εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Παράλληλα το κόστος παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου αυξάνεται από μία σειρά παραγόντων, όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους των καυσίμων, με συνέπεια να παρατηρούνται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του λαδιού που φτάνει στον καταναλωτή.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως λέει ο Μπρεμπίλια, καθώς μετά την ρωσική εισβολή ουσιαστικά σταμάτησε ο εφοδιασμός της παγκόσμιας αγοράς με ηλιέλαιο από την Ουκρανία. Έτσι στην αλυσίδα τροφίμων, κάποιες βιομηχανίες αντικατέστησαν το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών ορισμένων ελαιολάδων κατά 40%.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Μπρεμίλια ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ιταλική οικονομία, αφού το ελαιόλαδο είναι από τους πιο σημαντικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής. «Ανησυχώ για το μέλλον», λέει ο Ιταλός έμπορος.

 pixabay.com /  topontiki.gr

Send this to a friend