Ελλάδα Κοινωνία

Ρήτρα αναπροσαρμογής / Προσωρινό στοπ στις διακοπές ρεύματος για τις ευάλωτες ομάδες

——

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε εν μέρει δεκτή τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις για πάγωμα διακοπών ρεύματος.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο διατάσσει να μην εκτελούνται εντολές διακοπής ρεύματος μόνο για ευαίσθητους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό, εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Την έκδοση προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου ζήτησαν χθες (1/6) οι συνήγοροι των καταναλωτικών οργανώσεων και επαγγελματικών ομάδων που έχουν προσφύγει κατά της ΔΕΗ με αντικείμενο την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το αίτημα υποβλήθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αναβάλει τη συζήτηση της αγωγής για τις 6 Ιουλίου ενόψει της εξέτασης αιτήματος της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου για το θέμα της ρήτρας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας