Ελλάδα Κοινωνία Κόσμος

Eurostat / Πληθωρισμός: Νέα έκρηξη στο 10,7% τον Μάιο

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει φτάσει στο 8,1% τον Μάη, από 7,4% τον Απρίλιο έναντι πρόβλεψης για 7,7%, αμφισβητώντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο θα είναι αρκετές για να συγκρατήσουν την υψηλή αύξηση των τιμών.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και οι υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).

Ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η δομική μέτρηση δηλαδή που παρακολουθεί η ΕΚΤ, επιταχύνθηκε στο 4,4% στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση, από 3,9%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Απρίλιο έφτασε στο 10,2%, ενώ τον Απρίλιο στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 7,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

 

Πηγή:euro2day.gr – Της Λίας Δεληγιάννη
banner-article

Ροη ειδήσεων