Βέροια

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας: Πρόσκληση συμμετοχών στο 3ο Σχολείο Σκηνοθεσίας

———-

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ 3ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ

“3ο Σχολείο Σκηνοθεσίας στη Σχολή του Αριστοτέλη  – 2500 χρόνια μετά”

«Το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» Αριστοτέλης

 Το Σχολείο Σκηνοθεσίας είναι ένα Εργαστήριο Θεατρικής έρευνας, που εγκαινίασε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας το καλοκαίρι του 2020. Οι νέοι δημιουργοί της τέχνης του θεάτρου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρακτικά μαθήματα, διαλέξεις, masterclasses και παραστάσεις. Να συναντηθούν και να μοιραστούν με τους δάσκαλους τους τις καλλιτεχνικές τους αγωνίες και ειδικότερα να ερευνήσουν την πολύ ευαίσθητη θέση του σκηνοθέτη μέσα στο σύμπαν του θεάτρου.

Το Σχολείο Σκηνοθεσίας επιστρέφει για 3η χρονιά με στόχο να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ώστε να λειτουργήσουν τρεις κύκλοι μαθημάτων και να δοθεί έμφαση στα εξής: την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου εργασίας, τη συνεργασία με τους ηθοποιούς, τον κώδικα δεοντολογίας και τη δημιουργική επικοινωνία με το κοινό.

Ο πρώτος κύκλος θα αποτελείται από καινούργιους μαθητές, ο δεύτερος κύκλος από τους μαθητές που παρακολούθησαν την προηγούμενη χρονιά. Αυτή τη χρόνια θα υπάρχει μια ακόμα τρίτη ομάδα μαθητών που θα αφορά αποκλειστικά στην υποκριτική.

Το γενικό σκεπτικό έχει ως εξής: όλοι οι μαθητές του 3ου Σχολείου Σκηνοθεσίας, αρχικά, θα παρακολουθήσουν ένα κοινό μάθημα γενικών άρχων σκηνοθεσίας και υποκριτικής για 3 ημέρες.

Στη συνέχεια οι μαθητές θα χωριστούν σε 3 ομάδες.

Οι μαθητές της πρώτης ομάδας θα διδαχτούν τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας και τη μέθοδο εργασίας των δασκάλων τους, θα πάρουν μέρος στα masterclasses και θα παρακολουθήσουν προβολές παραστάσεων. Επίσης θα συμμετέχουν ως ηθοποιοί στις παραστάσεις που θα σκηνοθετήσουν οι μαθητές της δεύτερης ομάδας.

Οι μαθητές της δεύτερης ομάδας θα εργαστούν σε πρακτική βάση με κάποιους από τους δάσκαλους – σκηνοθέτες, που δίδαξαν στο 1ο και το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας. Στόχος τους θα είναι η δημιουργία παραστάσεων σύντομης διαρκείας, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, θα παρουσιαστούν σε αρχαιολογικούς χώρους, στο φράγμα του Αλιάκμονα αλλά και σε περιοχές εκτός του αστικού κέντρου της Βέροιας και της Νάουσας. Πρόθεσή μας είναι όχι μόνο η έρευνα των νέων μορφών της τέχνης του θεάτρου αλλά και επικοινωνία τους με το κοινό.

Οι μαθητές της τρίτης ομάδας, θα είναι συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται κυρίως για την υποκριτική. Θα παρακολουθήσουν τα κοινά μαθήματα σκηνοθεσίας, ένα τριήμερο εργαστήριο υποκριτικής, θα παρακολουθήσουν τα masterclasses, τις ανοιχτές προβολές παραστάσεων και θα πάρουν μέρος ως ηθοποιοί στις παραστάσεις των μαθητών της δεύτερης ομάδας.

Το κείμενο εργασίας για όλους τους μαθητές θα είναι ο Άμλετ του Σαίξπηρ στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Στο 3ο Σχολείο Σκηνοθεσίας θα διδάξουν οι Σοφία Καραγιάννη, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Ελεάννα Τσίχλη, Χριστίνα Χατζηβασιλείου και θα πραγματοποιηθεί masterclass από τους Όλγα Ντέντα και Φάνη Σακελλαρίου.

Η χρονική διάρκεια του 3ου  Σχολείου Σκηνοθεσίας προγραμματίζεται από την Κυριακή 3 Ιουλίου έως και το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022.

Το Σχολείο Σκηνοθεσίας απευθύνεται:

– σε επαγγελματίες σκηνοθέτες

– σε νέους σκηνοθέτες, που έχουν στο βιογραφικό τους τουλάχιστον μία επαγγελματική σκηνοθεσία

– σε  τελειόφοιτους και απόφοιτους δραματικών σχολών,  θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων πρακτικής κατεύθυνσης, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους βίντεο από εργασία σκηνοθεσίας (στο πλαίσιο μαθήματος ή πτυχιακή)

Δήλωση συμμετοχής

Oι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν ένα βιογραφικό σημείωμα, με ενσωματωμένη μια φωτογραφία τους και ηλεκτρονικά βίντεο δουλειάς στη διεύθυνση: dipethever@yahoo.gr  Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών.

Επικύρωση Εγγραφής

Όσοι ενδιαφερόμενοι επιλεγούν, θα χρειαστεί να επικυρώσουν την συμμετοχή τους, με κόστος 50€ για κάθε άτομο.

Διαμονή και μετακίνηση

Η διαμονή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας και οι μετακινήσεις με λεωφορείο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα είναι εξασφαλισμένες.

Δηλώσεις συμμετοχής έως και την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022.

Διοργάνωση: Υπουργείο Πολιτισμού  – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας  σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας