Βέροια Ρεπορτάζ

Πατρίδα Ημαθίας: Ανθρώπινο ποτάμι στην περιφορά του Επιταφίου στο χωριό

———

Μετά από δύο χρόνια οι πιστοί ξαναγιορτάζουν το Πάσχα με τον παλιό καθιερωμένο τρόπο, γεμίζοντας τις εκκλησίες και ακολουθώντας τον Επιτάφιο στην περιφορά του.

Η Φαρέτρα παρακολούθησε στην Πατρίδα της Ημαθίας, στον Ναό της Υπαπαντής, την ακολουθία του Επιταφίου και την περιφορά του στους δρόμους του χωριού.

Μεγάλος ο Ναός της Υπαπαντής και επιβλητικός. Απ’ ότι μάθαμε, σ’ αυτόν κρέμασαν οι πόντιοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό την καμπάνα που κουβάλησαν από την δική τους πατρίδα. Κι αυτό δείχνει το έντονο θρησκευτικό τους συναίσθημα, που τους διακατέχει από τότε μέχρι και σήμερα.

Γεμάτη η εκκλησία γύρω στις 8 το βράδυ, με τη δεκαμελή γυναικεία χορωδία να αποδίδει τους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, τον ιερέα και τους ψάλτες της να δίνουν τον τόνο της ημέρας.

Έξω ο κόσμος που περίμενε ήταν ακόμη περισσότερος και, αφού προσκύνησαν οι πιο πολλοί  τον Επιτάφιο, ξεκίνησε η περιφορά του.

Το πλήθος των πιστών που ακολουθούσε ήταν πραγματικά ένα ποτάμι, που διέσχιζε το χωριό με ανοιξιάτικους πένθιμους ύμνους, φέρνοντας, όμως, ήδη το μήνυμα της αυριανής ανάστασης και με ευωδιές της Πασχαλιάς, που ανθίζουν ακόμα στα χωριά, μακριά από τις τσιμεντένιες πόλεις.

“Ω γλυκύ μου Έαρ, γλυκύτατον μου Τέκνον
πού έδυ σου το κάλλος…”

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων