Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Γκαλερί Παπατζίκου: Στα εγκαίνια της έκθεσης της Αγγέλικας Παναγιωτίδου Πράπα “Αναψυχή”

 

———

Δήμητρα Σμυρνή

Με νέα έκθεση, αυτήν τη φορά με την “Αναψυχή” της  Αγγέλικας Παναγιωτίδου Πράπα, η Γκαλερί Παπατζίκου υποδέχτηκε την Άνοιξη και τους πιστούς της Τέχνης, που γέμισαν το χώρο της.

Η Αγγέλικα Παναγιωτίδου Πράπα έχει δεσμούς με τη Βέροια, αφού είναι παντρεμένη με τον γνωστό γυναικολόγο Νίκο Πράπα, που εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από δω. Έτσι, σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό.

Οι πίνακες της εικαστικού αναδίδουν έναν διάχυτο ρομαντισμό, με διάθεση εσωτερικής ενδοσκόπησης, προσπαθώντας με την καλλιτεχνική της γραφή να αποδείξει στον εαυτό της αλλά στους θεατές των έργων της πως μέσα μας και γύρω μας υπάρχουν στοιχεία που δεν τα παρατηρούμε, καθώς μας παρασύρει η καθημερινότητα. Πως ο περιβάλλων χώρος έχει μια απαράμιλλη ομορφιά, αν την αναζητήσουμε.

Είπε η Αγγέλικα Παναγιωτίδου Πράπα:

Το πάθος για την Τέχνη

Πάντα παθιαζόμουν με την Τέχνη και ιδιαίτερα με τη ζωγραφική, από τα εφηβικά μου κιόλας χρόνια. Βέβαια, δεν ασχολήθηκα αρχικά με τη ζωγραφική, γιατί οι πατεράδες τότε θέλαν κάτι πιο σίγουρο για τα παιδιά τους, και είχαν ίσως δίκιο. Η Τέχνη είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας για να βιοποριστείς.

Δεν εγκατέλειψα όμως ποτέ την ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική. Πήγαινα σε δασκάλους και, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, έδωσα εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, πέρασα, δούλεψα στο Εργαστήριο του Γιάννη Φωκά και αποφοίτησα με Άριστα.

Τώρα πια, μπορώ να ασχοληθώ μ’ αυτό που αγαπούσα πάντα.

Επιλογή θεμάτων

Είμαι σαφώς επηρεασμένη από τη μελέτη του Ρομαντισμού, είτε ζωγραφίζω ένα τοπίο, είτε ένα πρόσωπο. Θέμα μου πάντα είναι ο περιβάλλων χώρος.

Στο συγκεκριμένο θέμα της δουλειάς μου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά εδώ, στην “Αναψυχή”, απεικονίζεται η διάθεση της ψυχής να  γαληνέψει, μπαίνοντας σ’ έναν κόσμο που συνδυάζει στοιχεία ρεαλισμού με στοιχεία μνήμης.

Τα έργα μου εμπεριέχουν την πραγματικότητα μέσα από την παρατήρηση και την ενδοσκόπηση. Εσείς εδώ στη Βέροια είστε τόσο τυχεροί να βλέπετε αυτήν την ομορφιά γύρω σας… Η άπλα του κάμπου σας κι από πάνω τα σύννεφα…

Η είσοδος, λοιπόν, σ’ αυτόν τον κόσμο, τον υπέροχο και  η απόδοσή του είναι εκείνο που μ’ ενδιαφέρει καλλιτεχνικά.

Τα χρώματα

Τα χρώματα που επιλέγω είναι αυτά που με γαληνεύουν. Αποζητώ ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης τη ζεστασιά, την οικειότητα και τη γαλήνη κι αυτό εκφράζεται και μέσα από τις χρωματικές μου επιλογές.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων