Νάουσα

Δράσεις σε σχολεία του Δήμου Νάουσας για την 200η Επέτειο της Επανάστασης και του Ολοκαυτώματος της πόλης

——–

Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας, στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της πόλης, προχώρησε στην εκτύπωση ειδικών επετειακών τετραδίων για  τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Στα ειδικά αυτά τετράδια, σε πλήρως εικονογραφημένο 16σέλιδο έγχρωμο ένθετο και εξώφυλλο, αναφέρεται η ιστορία της Νάουσας από την ίδρυσή της, την πορεία της ανά τους αιώνες, με αποκορύφωμα την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα του 1822, ειδικά διατυπωμένα για τους μαθητές καθεμίας από τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Για το σκοπό αυτό, εκπαιδευτικοί, με την επιμέλεια ιστορικών, συνέγραψαν τα αντίστοιχα κείμενα, τα οποία προσέφεραν αφιλοκερδώς στον Δήμο μας για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Τα τετράδια διανέμονται δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α’ Βάθμιας (Δημοτικά), Β’Βάθμιας (Γυμνάσια, Λύκεια) Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Δήμου Η.Π. Νάουσας. Η συγγραφή των κειμένων έγινε από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Παπαθεοδώρου (Α’ Βάθμια Εκπαίδευση), Ρένα Κύρκα (Β’ Βάθμια εκπαίδευση) με την επιμέλεια του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη.

Με αφορμή την έκδοση των επετειακών τετραδίων ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιώργο Τριανταφύλλου   επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη (12.04.2022) το 2ο Γενικό Λύκειο Νάουσας και συζήτησαν με τους μαθητές και τους καθηγητές για την ιστορία της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας, καθώς και για θέματα πολιτισμού, σπουδών κ.ά.

Κινηματογραφική προβολής σε μαθητές της ταινίας «Η Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα

Επίσης, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων  ο Δήμος Νάουσας παρουσιάζει στους μαθητές Γυμνασίων του Δήμου, την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Απριλίου, (Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, ώρα 10:30), την κινηματογραφική προβολή της ταινίας «Η Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα.

Η ταινία εξιστορεί την μάχη στη Μονή Δοβρά που διαδραματίστηκε κατά την Επανάσταση της Νάουσας το 1822, την οποία σκηνοθετεί ο Βασίλης Τσικάρας, συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί και είναι προσφορά της εταιρίας Aratos Film προς τον Δήμο.

Παράλληλα, πριν την έναρξη της ταινίας θα γίνει δια ζώσης παρουσίαση αυθεντικών στολών, φορεσιών και οπλισμού των Αγωνιστών του 1821 από μέλη του «Συλλόγου Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας