Κοινωνία

ΕΦΚΑ: Ανασφάλιστοι 2,5 εκατ. πολίτες – Ασφαλισμένοι έχουν αποκλειστεί, ενώ έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους!

——–
Δεν φτάνει ο πόνος  και τα σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο πολίτης που ασθενεί, τώρα  προστέθηκε -σε πολλούς απ’ αυτούς- κι ένα ακόμα. Υπάρχουν ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους, όμως στο σύστημα του ΕΦΚΑ παρουσιάζονται ως ανασφάλιστοι!
 
Αυτό, πέρα από το πρόβλημα του αισθήματος της αδικίας που υφίστανται,  γεννά και άλλα προβλήματα, μιας και δεν έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή και  ιδιαίτερα, όταν απαιτούνται για τη θεραπεία της ασθένειάς τους  ακριβά φάρμακα.
 
Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον ΕΦΚΑ παίρνοντας το 1555. Όμως, ενώ η υπηρεσία λειτουργεί, όπως λέει α αυτόματος τηλεφωνητής, επτά ημέρες την εβδομάδα και εικοσιτέσσερις  ώρες το εικοσιτετράωρο, κι ενώ περιμέναμε στο ακουστικό μας για αρκετή ώρα, δεν βρέθηκε διαθέσιμος  υπάλληλος για να μας απαντήσει.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που ακολουθεί ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι πράγματι αυτό συμβαίνει, όμως δεν έγινε τίποτα ούτε υπήρξε απο κυβερνητικούς αρμόδιους ενδιαφέρον για να δοθεί άμεση λύση. Η αδιαφορία για τον ανθρώπινο πόνο σ’ όλο της το μεγαλείο.
 
ΥΓ. Εδώ να τονίσουμε ότι εν ριπή οφθαλμού η κυβέρνηση έλυσε -και καλά έκανε- όλα τα διαδικαστικά προβλήματα των  ουκρανών προσφύγων, έστω και επιλεκτικά για τους πρόσφυγες.  Για τους δικούς της όμως πολίτες, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση αδιαφορεί, αφήνοντάς τους στο έλεος της μοίρας τους!
far
[…Παράλληλα ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι έχουν αποκλειστεί ασφαλισμένοι καίτοι πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους λόγω… αδυναμιών του ταμείου και τους ενημερώνει, ότι το όλο θέμα θα λυθεί μετά τις 22 Μαρτίου…]
Όπως προαναγγέλλει ο ΕΦΚΑ, ετοιμάζεται νέα ρύθμιση οφειλών ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να πληρώσουν μόνο τα ασφάλιστρα Υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ) για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.

Σχεδόν 2,5 εκ. πολίτες μένουν ανασφάλιστοι στη χώρα μας είτε γιατί είναι μακροχρόνιοι ή νέοι άνεργοι, είτε γιατί έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και δεν τους χορηγείται «ασφαλιστική ικανότητα». Και ορισμένες χιλιάδες μένουν ανασφάλιστοι από… λάθος του Ταμείου!

Και καθώς η ρύθμιση των 72 δόσεων απέτυχε (συμμετείχε μόνο 1 στους 20 οφειλέτες) λόγω οικονομικών αδυναμιών, ο ΕΦΚΑ παροτρύνει όσους δεν μπόρεσαν να μπουν σε αυτή των 6 ετών, να επιλέξουν την… ετήσια ρύθμιση (12 δόσεις) στην οποία όμως το ποσό καταβολής θα είναι εξαπλάσιο κάθε μήνα!

Πάντως, δεν υπάρχει σχέδιο για παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα ρύθμιση οφειλών. Αλλά αυτή τη φορά μόνο για τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ…

Αναλυτικά:

Μέσα στον Μάρτιο ανανεώθηκε η ασφαλιστική ικανότητα σε 8.044.869 ασφαλισμένους, συνταξιούχους, άμεσα και έμμεσα μέλη. Άρα, από τα 10,7 εκ. πολιτών, τα 240.000 λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και έχουν διαφορετική ασφαλιστική μεταχείριση. Τα υπόλοιποι 2,5 εκ. είναι ανασφάλιστοι.

Να σημειωθεί ότι από σχεδόν 1,1 εκ. οφειλέτες στον ΕΦΚΑ, στην ρύθμιση των 6 ετών που ίσχυε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου εντάχθηκε μόλις το 5% (56.000 άτομα). Δηλαδή, μόλις 1 στους 20. Ενώ οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τα 41,2 δις ευρώ, από 39 προ της πανδημίας.

Εκ των ανασφαλίστων, η συντριπτική πλειονότητα αφορά τους 1.050.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους που δεν εντάχθηκαν στην προηγηθείσα ρύθμιση των 72 δόσεων!

Ρύθμιση μόνο για τον… ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, σε μερίδα ασφαλισμένων η ασφαλιστική ικανότητα δεν ανανεώθηκε για τους εξής τρεις βασικούς λόγους:

Α) είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ (υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας πολίτης ασφαλιστική ικανότητα θα πρέπει να μην οφείλει ή αν οφείλει να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του). Πέρυσι λόγω πανδημίας δόθηκε κατ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, κάτι που δεν προβλέπεται να επαναληφθεί φέτος.

Β) είτε γιατί δεν συμπλήρωσαν κατά το προηγούμενο έτος 50 ένσημα ασφάλισης και με βάση τον νόμο δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα (άνεργοι),

Γ) είτε γιατί παρόλο που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

Όπως προαναγγέλλει ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται νέα ρύθμιση οφειλών ώστε οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές να μπορούν να πληρώσουν μόνο τα ασφάλιστρα Υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ) ώστε να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για κάλυψη των ανέργων και υπερχρεωμένων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΕΦΚΑ: Μην αρρωστήσετε μέχρι 22 Μαρτίου!

Παράλληλα ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι έχουν αποκλειστεί ασφαλισμένοι καίτοι πλήρωσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους λόγω… αδυναμιών του ταμείου και τους ενημερώνει, ότι το όλο θέμα θα λυθεί μετά τις 22 Μαρτίου (οπότε και θα έχουν και πάλι ασφαλιστική ικανότητα).

Για τις περιπτώσεις εκείνων των ασφαλισμένων που ενώ πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους φαίνεται να χρωστούν, «πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις μεταξύ της πληρωμής της οφειλής και της εκκαθάρισης της στο σύστημα του ΚΕΑΟ και των τρεχουσών εισφορών, καθυστερήσεις που αντανακλούν τις προβληματικές δομές του Οργανισμού από τη στιγμή της δημιουργίας του» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ. Για όλα λοιπόν φταίει η αρχική αρχιτεκτονική του ΕΦΚΑ, καίτοι έκτοτε (2017) έχουν παρέλθει 5 χρόνια, τα 3 δε με Διοίκηση της ΝΔ.

Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες δόθηκε παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τις 18 Απριλίου, ενώ ο ΕΦΚΑ καλεί τους λοιπούς επαγγελματίες καθώς και τους αγρότες που ρύθμισαν τις οφειλές τους να επισκεφθούν και πάλι τον ΕΦΚΑ με το αποδεικτικό πληρωμής προκειμένου χειρόγραφα να ασφαλιστούν…

 ieidiseis.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων