Πολιτισμός

Ευρωπαϊκό «μπαράζ» ακυρώσεων παραστάσεων ή συναυλιών Ρώσων καλλιτεχνών

……………….
Ο σπουδαίος αρχιμουσικός Βαλέρι Γκεργκίεφ, τα Μπαλέτα Μπολσόι και η, μέχρι πρότινος, περιζήτητη σοπράνο Αννα Νετρέμπκο βλέπουν την ατζέντα των μετακλήσεών τους να μένει κενή.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, όπου η πολιτική συνδέεται με την τέχνη και η τέχνη με την πολιτική, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο και στον πολιτισμό. Ο ένας μετά τον άλλον οι μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ ακυρώνουν προγραμματισμένες εμφανίσεις αλλά και τη συνεργασία τους με Ρώσους καλλιτέχνες, ειδικότερα με όσους δεν καταδικάζουν τον πόλεμο του Πούτιν ή έχουν υπάρξει ένθερμοι υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου.

Πρώτη από όλες, «η Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης κόβει τους καλλιτεχνικούς της δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν», όπως σημειώνουν οι «New York Times», με τα Μπαλέτα Μπολσόι, τον διάσημο μαέστρο Βαλέρι Γκεργκίεφ αλλά και την περιζήτητη σοπράνο Aννα Νετρέμπκο να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Ο Πίτερ Γκελμπ, γενικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι διακόπτεται η συνεργασία, μεταξύ άλλων, με το Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι «αν και πιστεύουμε ακράδαντα στη θερμή φιλία και την πολιτιστική ανταλλαγή που υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών ιδρυμάτων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», ο οργανισμός αυτός έχει υποχρέωση να δείξει υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου ακύρωσε την καλοκαιρινή περιοδεία των Μπαλέτων Μπολσόι και, όπως αναφέρει ο Guardian, ακυρώσεις εμφανίσεων των διάσημων ρωσικών μπαλέτων έγιναν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Ο αρχιμουσικός Βαλέρι ΓκεργκίεφAP Photo/Dmitry Lovetsky, File

Για τον Βαλέρι Γκεργκίεφ, οι αποκλεισμοί έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Χθες, πρωτομηνιά, η Φιλαρμονική του Μονάχου ανακοίνωσε την απόλυσή του, καθώς ο Ρώσος μαέστρος δεν δέχτηκε να «ξανασκεφτεί και να αναθεωρήσει» τις απόψεις του για τον Ρώσο πρόεδρο, όπως του είχε ζητήσει ο δήμαρχος της πόλης. «Δεν θα υπάρξουν έτσι περαιτέρω κοντσέρτα της Φιλαρμονικής του Μονάχου υπό τη διεύθυνσή του. Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ, παρά το αίτημά μου, δεν αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί σαφώς από τη βάρβαρη πολεμική επίθεση του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας και της αδερφής πόλης του Μονάχου, Κιέβου», δήλωσε ο δήμαρχος Ντίτερ Ράιτερ, «ούτε αναθεώρησε τη θετική εκτίμησή του για τον Ρώσο ηγέτη».

Τη συνεργασία τους με τον φημισμένο αρχιμουσικό έχουν ήδη ακυρώσει η Σκάλα του Μιλάνου -μάλιστα κατά την εμφάνισή του, μία ημέρα πριν από την εισβολή, αποδοκιμάστηκε από το κοινό-, η Φιλαρμονική του Παρισιού, η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Φιλαρμονική του Αμβούργου, όπου o Γκεργκίεφ θα έδινε πασχαλινές συναυλίες με το Θέατρο Μαριίνσκι, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Εν τω μεταξύ, η Κρατική Οπερα της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις προγραμματισμένες δεσμεύσεις με την δημοφιλή Ρωσίδα σοπράνο Αννα Νετρέμπκο, η οποία επίσης διατηρεί φιλίες με τον Πούτιν και στο παρελθόν είχε φωτογραφηθεί να κρατά μια σημαία φιλορωσικής ομάδας αυτονομιστών της Ουκρανίας. Τη συνεργασία με τη Νετρέμπκο έχει ήδη ακυρώσει και η Οπερα της Ζυρίχης.

Η σοπράνο Αννα ΝετρέμπκοEPA/YURI KOCHETKOV

Η Νετρέμπκο, πάντως, έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτόν τον πόλεμο, ωστόσο πιστεύει πως «το να εξαναγκάζουν καλλιτέχνες ή οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο να εκφράζουν δημόσια τις πολιτικές τους απόψεις και να καταγγέλλουν την πατρίδα τους, δεν είναι σωστό. Αυτή θα πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή. Οπως πολλοί συνάδελφοί μου, δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο. Δεν είμαι ειδικός στην πολιτική. Είμαι καλλιτέχνης και σκοπός μου είναι να ενώσω τους ανθρώπους πέρα από πολιτικούς διαχωρισμούς».

Και, για να προλάβει τα χειρότερα, δηλώνει πως αποσύρεται από την παραγωγή της όπερας «Αντριάνα Λεκουβρέρ», στη Σκάλα του Μιλάνου, μαζί με τον σύζυγό της, τον σπουδαίο Αζέρο τενόρο Γιουσίφ Εϊβάζοφ.

Στην Ελλάδα, θυμίζουμε ότι, προχθές, με ανάρτηση στη σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού στο Facebook, δημοσιοποιήθηκε ότι «η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Οπερας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης “Η Λίμνη των Κύκνων”, στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron – The Athens Concert Hall».

 efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας