Αγροτικά Πολιτική

Μ-Λ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

——-

Σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους  στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο αντιδραστικός προσανατολισμός της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής(ΚΑΠ) της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ οδηγεί την εξόντωση των φτωχών γεωργο-κτηνοτρόφων με την  υφαρπαγή του αγροτικού κλήρου από τους μεγαλοεπιχειρηματίες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Παράλληλα η ακρίβεια καλπάζει. Τα τιμολόγια του ρεύματος παίρνουν φωτιά, εξαιτίας του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, της λεγόμενης «απολιγνιτοποίησης» και του καθεστώτος της ξένης εξάρτησης της χώρα. Η ανεργία καλπάζει. Χιλιάδες αγρότες ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σπρώχνει στη φτώχεια βίαια τα πλατιά λαϊκά στρώματα και στηρίζει προκλητικά το μεγάλο κεφάλαιο που αποκομίζει αμύθητα κέρδη.  Αποτελεί για τη μικρομεσαία αγροτιά  μια σκληρή πραγματικότητα, αφού μεταφράζεται: Σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής που αρχίζει να γίνεται απαγορευτικό για την ίδια την παραγωγή. Στη χαμηλή τιμή αγοράς του παραγόμενου προϊόντος από τους μεσάζοντες παρά ότι ο καταναλωτής πληρώνει όλο και περισσότερο. Στην περεταίρω, ντροπιαστική για την χώρα, αύξηση των εισαγωγών αγροτο-διατροφικών προϊόντων. Μόνο σαν κοροϊδία ακούγονται οι τυμπανοκρουσίες περί «ισχυρής Ελλάδας». Αντίθετα «λεφτά υπάρχουν» για εξοπλισμούς, για ανεμογεννήτριες, για ΜΜΕ και άλλους ημέτερους.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική ξεκληρίσματος και εξαθλίωσης του τόπου αντιστέκονται  οι αγρότες που απορρίπτουν τις κυβερνητικές ψευτοδεσμέσεις και διεκδικούν :

Την άρση των αντιλαϊκών μέτρων της περικοπής των επιδοτήσεων και ενισχύσεων

Τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων

Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, επιδότηση των ζωοτροφών – λιπασμάτων κλπ. και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ  σε βασικά είδη για την παράγωγή.

Προστασία από  φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση  απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, με στόχο  διάθεση ποιοτικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, την αποτροπή της  κερδοσκοπίας των εμπόρων και πάνω απ’ όλα της διατροφικής εξάρτησης της χώρας.

Ουσιαστικά αιτήματα- διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή και  δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επετειακών κινητοποιήσεων «φιέστας», δείγμα συνδικαλισμού  απόλυτα  εναρμονισμένου με τις απαιτήσεις της αντιλαϊκής κυβέρνησης και ΕΕ, του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου.  Είναι απαραίτητο  αγροτικές κινητοποιήσεις να συντονιστούν , να δυναμώσουν, να έχουν σχέδιο, διάρκεια και προοπτική και  να συναντηθούν με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα(ΛΑΡΚΟ, COSCO, Πετρέλαια Καβάλας κλπ).

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζει την αντιδραστική, αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων της ολιγαρχίας (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κλπ.), της παλιάς και νέας αγροτοκτόνου ΚΑΠ της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Πολιτική  που επιτάσσει το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής γης στα χέρια των μεγαλοϊδιοκτητών, μεγαλοεπιχειρηματιών. Το Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζει τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις και  τις ενισχύσεις και όλα  τα αντιλαϊκά μέτρα που εξαθλιώνουν την φτωχομεσαία αγροτιά.

Καλεί τους αγρότες μαζί με το λαό σε ανυποχώρητο και ενωτικό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική  Κυβέρνησης, ΕΕ, ολιγαρχίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ       ΕΝΟΤΗΤΑ       ΑΓΩΝΑΣ

Μ-Λ ΚΚΕ (ΗΜΑΘΙΑ) 12-2-2022

banner-article

Ροη ειδήσεων