Βέροια

Ο Δήμαρχος Βέροιας για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων

Η 27η Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων. Των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν παγκοσμίως μέσα στην, χωρίς προηγούμενο, ανθρώπινη σκληρότητα και φρίκη. Μεταξύ αυτών και τα 460 μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Βέροιας που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τον Μάιο του 1943.

Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας τόσο για εμάς όσο και για τις νέες γενιές έτσι ώστε να διατηρείται η μνήμη ζωντανή και να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά ανάλογα εγκλήματα και θηριωδίες. Τρία χρόνια πριν, η Βέροια απέκτησε το δικό της μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος, λέγοντας «ναι» στην αδελφοσύνη και την αποδοχή και «όχι» στην αγριότητα και την βαρβαρότητα.

Καθώς βρισκόμαστε στη φάση της ανάκτησης των δυνάμεών μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες δυστυχώς πλήγωσαν τη σύγχρονη κοινωνία μας, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του ανθρώπινου σεβασμού και να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες και τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Οι παγκόσμιες αξίες τίθενται καθημερινά υπό αμφισβήτηση και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μας βρίσκουν πάντα ενωμένους για τη δημιουργία συνθηκών ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Η 27η Ιανουαρίου ας αποτελεί κάθε χρόνο τον φάρο που θα φωτίζει ανθρώπους και συμπεριφορές, μακριά από κάθε είδους μισαλλοδοξία, εχθρότητα και έλλειψη ελευθερίας.

Ο Δήμαρχος Βέροιας

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας