Εκδηλώσεις

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο Μεσολόγγι / Εγκαίνια έκθεσης, Σάββατο 20 Νοεμβρίου

Ξενάκη_Μαριάννα_Χωρίς τίτλο_Ξυλογραφία_2001

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο Κτίριο Χρυσόγελου Της   ΠΔΕ

Ο Τομέας Πολιτισμού της Π.Ε.Αιτ/νίας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Επιλογές Έργων από το αρχείο της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» στο Κτίριο Χρυσόγελου, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και ώρα 6.00μ.μ. στην οποία θα  απευθύνει χαιρετισμό η  Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά.

Εισηγητές της έκθεσης:

  • Φλοράνς Χρηστάκη, Πρόεδρος της ΕΕΧ
  • Νίκος Σταυρακαντωνάκης, μέλος ΕΔΙΠ στην ΑΣΚΤ & μέλος της ΕΕΧ
  • Μήνυμά τους θα αναγνώσουν ο Μιχάλης Κότσαρης, χαράκτης Π.Ε Αιτ/νιας και η Mcs Σόφη Λαναρά, εκπαιδευτικός Β /εκπαίδευσης.
Παπαδημητροπούλου_Κατερίνα_ΧωρίςΤίτλο_Λιθογραφία_2000

Η διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης χαρακτικής από την  Π.Ε. Αιτ/νιας της ΠΔΕ με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο κτίριο Χρυσόγελου στην Π.Ε. Ατ/νιας αποτελεί  την έναρξη ενός πρωτότυπου εικαστικού πνευματικού έργου που θα ενισχύεται και  υπάρχει πρόθεση να οργανώνεται κάθε έτος σε μια περιοχή που συνδέθηκε με το έργο τη διεθνώς αναγνωρισμένης χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

Η επιλογή της συνεργασίας της ΠΔΕ με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ) προήλθε από το γεγονός ότι αποτελεί έναν φορέα εγγύησης για το φιλότεχνο κοινό, καθώς είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικό,  που ιδρύθηκε το 1987 από ομάδα ονομαστών και καταξιωμένων Ελλήνων χαρακτών (Χάρος, Κατράκη, Γραμματόπουλος, Δαγκλής  και Μαστιχιάδης κ.α.). Τα μέλη της Ένωσης πιστεύουν ότι ομαδικά μπορούν να επεμβαίνουν πιο δυναμικά στον εικαστικό χώρο και ότι υπηρετούν καλύτερα την τέχνη τους ομαδικά. Μεταξύ των σκοπών του Σωματείου είναι τόσο η διάδοση της παραδοσιακής Χαρακτικής Τέχνης (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία), όσο και η ενθάρρυνση της σύγχρονης (ακόμα και εμπειρικής) χαρακτικής, η ευαισθητοποίηση του φιλότεχνου κοινού και η ένταξη των νέων καλλιτεχνών στον εικαστικό χώρο. Για αυτό, τα τελευταία  30 χρόνια διοργανώνουν  εκθέσεις, διαλέξεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις, σεμινάρια και, από το 2009 και κάθε τρία χρόνια, ανοίγονται  στη διεθνή χαρακτική με το Φεστιβάλ χαρακτικής και εκτυπώσεων της Αθήνας, το International Athens Print Fest και τηρούν το χώρο τέχνης ΕΚΤόΣ στην Αθήνα.

Όπως κατανοούμε από τον τίτλο της, η έκθεση αποτελείται από κάποια έργα του πλούσιου αρχείου που συγκρότησε η Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών τα τριάντα τελευταία χρόνια. Μαρτυρά πρώτα την μεγάλη γκάμα των τεχνικών που διαθέτει αυτή η καλλιτεχνική έκφραση. Στο αποτέλεσμα που προσφέρεται στο μάτι, η έντυπη τέχνη πλησιάζει, από την μια, τις καθοριστικές γραμμές του σχεδίου αλλά και, από την άλλη, την χρωματική εντύπωση της ζωγραφικής. Ανάμεσα σε αυτούς τους δυο πώλους, ποικίλουν ματιέρες και εικαστικά αποτελέσματα που την χαρακτηρίζουν. Οι πηγές έμπνευσης, άρα και τα θέματα, ποικίλουν επίσης. Από μια κλασική αναπαραστατική τέχνη σε πιο προχωρημένη αφαιρετική, παίρνοντας από μια συμβολική ή σουρεαλιστική προσέγγιση, η έκθεση λειτουργεί σαν μικρογραφία του πλούτου της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η διοργάνωση της έκθεσης χαρακτικής στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση του Πολιτιστικού αποτυπώματος, συνδυάζοντας καινοτομία και ποιότητα, θα προβάλει και θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας την αισθητική παιδεία στην Τοπική Κοινωνία.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή διάδοσης της covid-19.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας